Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, \”zakręconej\” formie.
Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się je jako duże spirale zajmujące całą formę do pieczenia (albo i cały stół), to przygotowanie małych ślimaczków jest o wiele prostsze i taką formę Wam dziś proponuję.
Z bazarku przywiozłam 3 piękne dynie hokkaido wyglądające niczym azjatyckie lampiony. Koniecznie wybrałam egzemplarze z długimi ogonkami, ponieważ cały czas się waham, czy przerobić je na dyniowe puree do późniejszego wykorzystania, czy raczej dać im poczekać w kuchni. Jak dowiedziałam się od sprzedawcy, dynie z długimi ogonkami można przechowywać dłużej.
Dynia nie należy do klasycznych nadzień do spanakopita. W Grecji spotkacie się z pites wypełnionym różnoraką zieleniną (jak ta hortopita ze szczawiem i botwiną), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :)
Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;)
W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara z fetą i ziołami, gdzie znajdziecie porady, jak się z nim obchodzić. Na dole zamieściłam również obrazkową instrukcję zwijania ślimaków, która mam nadzieję będzie dla Was pomocna.
- 1 mały por
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g miąższu dyni (u mnie ok. 1/2 małej hokkaido)
- 200 g sera feta
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka liści szałwii
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 opakowanie ciasta filo (moje z Almy ma dokładnie 11 arkuszy)
- olej do smarowania ciasta
- sezam do posypania ciasta
dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchenny
Przygotowanie:
- Z dyni usuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj.
- Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy pędzelka. Obok przygotuj sobie arkusze ciasta filo – wyjmij je z opakowania, rozwiń, przykryj papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Wyjmij jeden arkusz ciasta, rozłóż go na leżącym na blacie papierze do pieczenia i posmaruj dokładnie olejem. Teraz ułóż ok. 2 łyżki farszu wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zroluj ciasto wzdłuż krótszej krawędzi. Powinieneś uzyskać długi rulon ciasta z farszem w środku.
- Zwiń uzyskany rulon ciasta w ślimaka i ułóż na blasze posmarowanej olejem. Aby zapobiec rozwinięciu się ślimaka, przyciśnij go do brzegu blachy stroną z wolnym końcem.
- Powtórz etap 3 i 4 z pozostałymi arkuszami ciasta, a gotowe ślimaki układaj na blasze. Gdy wszystkie ślimaki będą już gotowe, posmaruj je po wierzchu olejem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów.