Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową

przez admin
tarta ze sliwkami i masa migdalowa

Dzień dobry,
Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego.

Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.

Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois, tartę na Święto Trzech Króli.

galette ze sliwkami i brzoskwiniami przepis

Tartę upiekłam już miesiąc temu z okazji moich urodzin, ale nie miałam okazji dotąd jej opublikować. Niech Was więc nie zdziwi dodatek brzoskwiń w moim wypieku.

Tarta na urodziny?

Wiecie, to cała ja. Od dziecka mam niewyjaśnioną awersje do bitej śmietany. W życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. 

tarta ze sliwkami i masa frangipane

Galette ze śliwkami i masą migdałową
przepis własny
czas przygotowania: 2 godz. 
Składniki:
na kruche ciasto:
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko (białka nie wyrzucaj)
  • 60 ml zimnej wody
na masę migdałową:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów, lub pokruszonych płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka Amaretto, rumu lub koniaku (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • na owoce: ok. 8 śliwek ( u mnie też 1 brzoskwinia), 1 łyżka mąki, 4 łyżki cukru, szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • białko jajka
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min. 
  2. Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste. Wbij całe jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj migdały, likier i wymieszaj przy pomocy łyżki. Wstaw do lodówki na 30 min.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Owoce pokrój na plasterki i włóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki. 
  5. Na środku ciasta rozsmaruj masę migdałową, zostawiając 5-cm margines. Następnie na wierzchu ułóż owoce. Teraz nawiń wolne krawędzie ciasta na nadzienie, pomagając sobie papierem do pieczenia, formując ozdobne falbanki. Posmaruj wierzch ciasta białkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35-40 min. Przestudź i zajadaj ze smakiem:)

Galette ze sliwkami i masa migdalowa

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy