Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

przez Zuzanna
Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety
Dzień dobry,
Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri.

Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach czy paluszkach grissini. U mnie wylądowała w kanapkach zabieranych do pracy, gdyż często sięgam po różne pasty zamiast klasycznych dodatków do chleba.

Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła. Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch, turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za\’atarem.

Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często bliżej nieokreślonym kolorze. Tu zwracam się do moich Koleżanek i Kolegów, którzy także prowadzą blogi – jak Wy sobie radzicie z foceniem takich potraw?

Zanim doszłam do dzisiejszych kadrów zmieniałam stylizację kilkakrotnie, szukając takiej, w której pasta przestanie być \”sraczkowata\” i nabierze apetycznej barwy. W sumie jestem zadowolona z otrzymanego efektu – w kontraście z błękitem htipiti nabrało pięknej koralowej barwy. Magia koła barw :)

grecka pasta do chleba z fety i papryki przepis
Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety
przepis podpatrzyłam u Malwiny, pozmieniałam w nim proporcje składników
czas przygotowania: 10 min. + 40 min. pieczenie papryk
Składniki:
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zacznij od upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół i ułóż na blasze skórą do góry. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż skórka papryk pokryje się czarnymi plamami. 
  2. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 min. Po tym czasie zdejmij folię, poczekaj aż papryka przestygnie i zdejmij z niej skórę oraz usuń gniazda nasienne. Z papryki chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję.
  3. Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy