Wszystkie, poza niemiecką restauracją-piwiarnią. Trochę niepocieszeni, że nie skosztujemy kolejnych portugalskim specjałów, usiedliśmy przy stolikach z widokiem na nabrzeże, zamówiliśmy kiełbaski oraz dzbanek sangrii, którą w tym przybytku przygotowywano na bazie białego piwa pszenicznego.
1. Stacja Oriente 2. Pingwin w Oceanarium. 3. Widok na nabrzeże 4. Kolejka linowa (Teleférico) 5. Most Vasco Da Gama 6. Sangria na białym piwie
Pomysł na zastąpienie wina piwem pszenicznym w tym sławnym hiszpańskim trunku okazał się strzałem w dziesiątkę! Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.
Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.
Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się jak soczek, a soczkiem przecież nie jest ;)
Zachęcam Was, abyście przygotowali taką sangrię na najbliższą imprezę, np. halloweenową. Może nie ma w niej dyni, ani nic strasznego, ale na pewno zasmakuje wszystkim gościom.
- 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego, lub zwykłego pszenicznego, schłodzonego
- 2 x kieliszek wódki
- 250 ml napoju winogronowego
- sok z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona na plasterki
- 2-3 gruszki
- garść zielonych winogron
Przygotowanie:
- Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
- W dzbanku wymieszaj wódkę, napój winogronowy, sok wyciśnięty z cytryn (dodajemy go do smaku, ja lubię bardziej kwaśne), winogrona, gruszki i plasterki cytryny.
- Wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem dodaj schłodzone piwo. wymieszaj i podawaj gościom. Udanej imprezy!