Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą

przez Zuzanna
zupa z pieczonej dyni

Dzień dobry,
No dobra, może nie koniecznie musimy się dziś rozgrzewać, bo jesienna aura wyjątkowo nam sprzyja, ale zapewne już wkrótce przepis na rozgrzewającą zupę bardzo Wam się przyda :)

\”Rozgrzewająca jesienna zupa\” – taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach.

jesienna zupa z dyni przepis

Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?).

Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.

Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się z połączeniem salsy i zupy, ale mezalians ten jest bardzo udany. No i czy efekt nie wygląda pięknie?

P.s. Razem ze mną jesienne zupy przygotowali: BartekGinMartynosiaMirabelkaMops i Zuzia (witam swoją imienniczkę :)).

rozgrzewajaca jesienna zupa z dyni

Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą

przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands

na 6 porcji
czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół
  • 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,2 l. bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory,1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli (usuńcie pestki, jeśli chcecie, aby była mniej ostra), 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Oderwij kawałek folii aluminiowej, ułóż na niej główki czosnku i gałązki tymianku, polej ok. łyżką oliwy, dobrze w niej obtocz i zawiń folię tworząc mała paczuszkę. Ułóż ją na blasze razem z przekrojoną na pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika. 
  2. Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą miękkie.
  3. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podduś na niej cebulę oraz mieloną kolendrę przez ok. 10 min. W tym czasie usuń skórkę z papryki i papryki chilli i zmiel w robocie kuchennym razem z pomidorami (pulsacyjnie, jeżeli chcesz, aby salsa miała wyczuwalną konsystencję). Salsę dopraw oliwą, octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Czosnek rozpakuj z folii i wyciśnij ząbki do smażącej się cebuli (czosnek bo upieczeniu jest miękki, więc zrobisz to bez problemu). Zdejmij skórę z dyni, podziel na mniejsze części (powinna się właściwie rozpadać na pure) i włóż do garna z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, połowę świeżego oregano, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 10 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem, po czym ponownie podgrzej. 
  5. Gotową zupę nalej do misek, na wierzchu ułóż łyżkę pomidorowo-paprykowej salsy i posyp pozostałym oregano. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Podobne wpisy