Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni?
W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba, albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato, smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów.
Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich darzą chleb dużym szacunkiem, znają milion sposobów na sprytne wykorzystanie każdego okruszka, który ostał się w kuchni, zatem warto sięgać do ich tradycji kulinarnych, gdy zostało Wam trochę niepotrzebnego pieczywa.
Według mnie pieczone pomidory mają w sobie coś zmysłowego, są takie mięsiste i soczyste, pokochałam je od czasu zrobienia gemisty. Kruszonka chlebowa dodaje im dużo aromatu i kontrastowej faktury.
Tę prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach.
przepis z książki \”Łatwa kuchnia śródziemnomorska\” Claudia Roden
dla 4-8 osób
czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie
Składniki:
- 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe
- 1 łyżeczka cukru
- 3 kromki wczorajszego chleba lub 4 łyżki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- sól, pieprz
- Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę posyp po wierzchu odrobiną cukru oraz soli.
- W misce wymieszaj okruchy chlebowe z czosnkiem, pietruszką, oliwą i szczyptą soli. Powstałą mieszaninę rozłóż na połówkach pomidorów. Piecz przez 20-30 min – pomidory powinny zmięknąć, ale mają utrzymywać kształt. Podawaj od razu na przystawkę, albo danie główne.