Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi

przez admin
kruche babeczki z dżemem

Dzień dobry,
Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.

Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży. Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi – mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię.

W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość – frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją ulubioną stała się wersja wiśniowa.

Gdy w sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama – miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota – tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża 🙂

Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz rynek na lody. Ale oczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:)

Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek 🙂 Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję \”Włoskie smaki\”

Bocconotti to kruche babeczki pochodzące z miasta Marmanno w Kalabrii. Tradycyjnie nadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą 🙂

Te babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło. 

P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn.
kruche babeczki z dżemem
Kruche babeczki z dżemem
Bocconotti calabresi
na 8 babeczek
czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g masła, zimnego
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni
Przygotowanie:
  1. Przygotuj kruche ciasto – do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek. 
  2. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego kulę (ja robię to przez folię), owiń kulę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Możesz zagnieść ciasto w robocie kuchennym, ale ja lubię zagniatać kruche ciasto:)
  3. Foremki na muffinki lub babeczki wysmaruj masłem i wylep ciastem. Uważaj, aby nie było dziur ani przerw. Do każdej babeczki nałóż po 1 łyżce nadzienia. Z pozostałego ciasta odrywaj nieduże kawałki, formuj z nich kulki, a następnie płaskie krążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi.
  4. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją.

Przepis dodaję do mojej akcji \”Włoskie smaki\”

Włoskie smaki
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy