Dlatego właśnie dzisiaj, w sobotę, przychodzę do Was z przepisem na kurczaka w stylu Chilindron, czyli w skrócie duszonego z winem, pomidorami i papryką.
Kiedy niedawno natrafiłam na niego w jednej z zapomnianych przeze mnie książek kucharskich (serio to przeleżała 10 lat niezauważona wśród mojej pokaźnej kolekcji, dostałam ją chyba na 18ste urodziny), wiedziałam, że muszę go wypróbować. Bazuje na najlepszych hiszpańskich składnikach (wino, szynka Serrano, papryka) i jest idealny na tę porę roku. Kusi pysznym sosem o złożonym smaku.
No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:)
P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki.
przepis z książki \”Kulinaria Europy\” z moimi modyfikacjami
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki:
- 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek
- 80 g szynki Serrano
- 5 czerwonych papryk
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 2 pomidory
- 5 łyżek oliwy
- 1/4 l. wytrawnego czerwonego wina
- opcjonalnie: posiekana papryczka chilli
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę, natkę i połowę czosnku oraz opcjonalnie papryczkę chilli. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, przykryj przykrywką i zajmij się kurczakiem.
- Szynkę Serrano pokrój w paseczki i wrzuć na 2 łyżki oliwy na drugą patelnię lub do brytfanny. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokrój papryki w paski.
- Gdy kurczak ładnie się zezłoci, dodaj do niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając.
- Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:)