Dzień dobry,
Odkąd rozpoczął się wrzesień wciąż czytam na różnych blogach o tym jak \”jesień puka do bram\” i lato odchodzi. Chciałam jednak zauważyć, że kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero 23 września, czyli za ponad 2 tygodnie. Dlatego zgłaszam protest!
Jest sobotnie popołudnie, na niebie ani jednej chmurki, słońce świeci tak, że termometr na moim balkonie wskazuje 50 stopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów!
Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja – briami, czyli grecki gulasz warzywny.
Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille, Turcy przygotowują szakszukę, Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto, a Włosi ciambottę. Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille, w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika – danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :)
Uwagi:
- Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.
- Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw – bakłażanów, cukinii i papryk – wedle swoim preferencji.
Briami, pieczone warzywa po grecku
na podstawie tego przepisu
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 bakłażany
- 3-4 cukinie
- 2 papryki
- 2 cebule
- 3-4 pomidory lima
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty
- 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski.
- Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej rękami.
- Warzywa przenieś do naczynia do zapiekania (ja używam dużej blachy). Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.
- Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.