Ladenia, czyli pizza z Grecji

przez Zuzanna
pizza z pomidorami i ziolami

Dzień dobry,

Jak się okazuje, nie tylko Włosi wpadli na pomysł wypiekania placków z dodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw – choćby turecką pide, czy hiszpańską coca. Także Grecy mają swoją \”pizzę\”.

Ladenia  (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół – oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza \”chleb oliwny\” (λάδι – ladi to po grecku oliwa).

Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp – upieczcie sobie ladenię!:)

P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna.

pizza z pomidorami i cebula
Ladenia
Pizza z pomidorami i cebulą
przepis własny
na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną)
czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula pokrojona w piórka
  • 2 słodkie pomidory np. malinowe, pokrojone na plastry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki sezamu
  • sól do smaku
  • oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie:
  1. Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić. 
  2. Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez ok. 5-7 min, aż uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wysmaruj obficie oliwą, ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i przełóż do niej ciasto. Możesz również rozciągnąć je za pomocą dłoni (tak ja zrobiłam). Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia.
  3. Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min. 
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy