Dzień dobry,
Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół – oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza \”chleb oliwny\” (λάδι – ladi to po grecku oliwa).
Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp – upieczcie sobie ladenię!:)
P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna.
- 500 g mąki pszennej typ 650
- niecała szklanka ciepłej wody
- 1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- cebula pokrojona w piórka
- 2 słodkie pomidory np. malinowe, pokrojone na plastry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżki sezamu
- sól do smaku
- oliwa do wysmarowania formy
- Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić.
- Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez ok. 5-7 min, aż uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wysmaruj obficie oliwą, ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i przełóż do niej ciasto. Możesz również rozciągnąć je za pomocą dłoni (tak ja zrobiłam). Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia.
- Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min.