Dorada pieczona po hiszpańsku

przez Zuzanna
dorada pieczona w winie

Dzień dobry,
Być może kupiliście doradę w jednym z popularnych sklepów i teraz zastanawiacie się, jak ją przygotować. Mam dla Was bardzo prosty przepis na pieczoną doradę po hiszpańsku, czyli w zalewie z białego wina, soku z cytryny i oliwy. Danie nazywa się dorada al horno, czyli dorada z piekarnika. Być może jedliście taką rybę podczas Waszego urlopu w Hiszpanii. Teraz nauczycie się, jak przygotować ją w domu.

Zapraszam:)

Dorada to moja ulubiona ryba, w które zakochałam się w czasie moich wypraw do krajów Basenu Morza Śródziemnego. Miałam okazję próbować jej w Portugalii oraz w Chorwacji, o czym pisałam Was przy okazji przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem.

Dorada jest ważnym elementem tradycji kulinarnej krajów śródziemnomorskich już od czasów starożytnych. Według mitologii greckiej, ryba była poświęcona Afrodycie, bogini miłości i piękna. Podobno była również ulubioną rybą starożytnych Rzymian, zaś jej przedstawienia znaleziono na mozaikach w Pompejach. Dorada występuje w całym Basenie Morza Śródziemnego, choć obecnie hoduje się ją w lagunach, głównie w Grecji, Hiszpanii, Turcji i Włoszech. Moje dorady zostały złowione w Chorwacji.

Dorada to szlachetna ryba, nazywana \”królową ryb\” (np. po francusku dorada to dorade royale). Jest ceniona za delikatne mięso, które można łatwo oddzielić od ości. Danie z dorady w menu śródziemnomorskiej restauracji będzie prawdopodobnie jedną z droższych pozycji. Nie wolno zepsuć smaku takiej wspaniałej ryby! Najlepiej przyrządzić ją jak najprościej – upiec lub ugrillować w całości. Polanie dorady marynatą z cytryny i wina nada rybie wspaniałego aromatu i zapewni, że mięso będzie na pewno soczyste. Taka dorada jest naprawdę pyszna!

dorada z piekarnika z oliwa i cytryna

Dorada al horno – Dorada z piekarnika w zalewie z wina, cytryny i oliwy

na podstawie tego przepisu
na 2-4 porcje
czas przygotowania:
Składniki:
  • 2 całe dorady, umyte i osuszone
  • 1 cytryna
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • gruba sól morska
  • natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
  1. Przekrój cytrynę na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W małej miseczce wymieszaj sok cytrynowy  z białym winem i oliwą.
  2. Zrób po trzy nacięcia z boku każdej ryby. Natrzyj ryby solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do brzucha ryby włóż plasterek cytryny i drugi ułóż na jej boku. Możesz też przekroić plasterki na pół i powtykać je we wcześniej zrobione nacięcia, aby uzyskać bardziej dekoracyjny efekt.
  3. Polej ryby przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min. W czasie pieczenia warto jest dodatkowo polewać rybę marynatą, aby stała się bardziej aromatyczna. Ja na ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 190 stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła. 
  4. Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką. 

Podobne wpisy