Dzień dobry,
Jedliście kiedyś świeży groszek? Taki prosto \”z krzaka\”?
Kiedy byłam dzieckiem, co roku spędzaliśmy wakacje u mojej Cioci w Borach Tucholskich. Ciocia, przede wszystkim wielka miłośniczka kwiatów, miała w swoim ogrodzie również mięte na herbatę oraz groszek, który wyjadałam z lubością prosto ze strąków:) Nic nie równa się ze smakiem świeżego groszku, nawet szparagi! Także wyłuskiwanie drobnych ziarenek ze strączków wydaje mi się niezwykle relaksującą czynnością, która kojarzy mi się z wakacjami i dzieciństwem. Niestety obecnie Ciocia nie ma już groszku w ogrodzie, a ja wieki nie miałam szansy na delektowanie się tym przysmakiem.
Aż do zeszłego tygodnia, kiedy to wypatrzyłam na jednym ze stoisk drobne zielone strączki. Nie były tanie i niestety nie jest to, to samo, co młody groszek prosto \”z krzaka\”, ale jednak nie mogłam się powstrzymać:)
Z groszku przygotowałam sałatkę, którą już dawno upatrzyłam sobie na jednym z moich ulubionych blogów, Drizzle and Dip. To bardzo prosta w przygotowaniu, nazwałabym, \”celebracja letnich warzyw strączkowych\”, bo poza groszkiem, znalazła się w niej zielona fasolka oraz nowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut. Niesamowite, co można znaleźć czasem na targu:)
W oryginalne w sałatce był groszek cukrowy, więc i Wy możecie po niego sięgnąć, jeżeli macie ochotę. Lub po fasolkę szparagową, albo bób. Czemu nie, w końcu celebrujemy letnie strączki:)
Ja gorąco zachęcam Was do spróbowania fasolki Mamut, jeśli ją gdzieś wypatrzycie. Jest bardziej mięsista i super wygląda, ale trzeba ją troszkę dłużej gotować. Bardzo zasmakowała mojemu Mężowi.
Jeżeli tylko macie dostęp do świeżego groszku, zróbcie tę sałatkę koniecznie! A jeśli nie macie, sięgnijcie po mrożony, będzie (prawie) równie dobra;)
P.s. Polecam Wam również dwie świetne sałatki z zieloną fasolką:
To kto z Was wyjadał groszek ze strączków w dzieciństwie? Przyznać się:)
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem
na podstawie przepisu z drizzleanddip.com
na 2-4 porcje
czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
- 150 g zielonej fasolki
- 150 g fasolki Mamut (lub groszku cukrowego, bobu, fasolki szparagowej)
- 200 g groszku (waga przed łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g)
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw
- sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Odetnij końcówki z zielonej fasolki. Fasolkę Mamut pokrój skośnie na mniejsze części. Wyłuskaj świeży groszek. Gotuj warzywa przez 3-5 minut we wrzątku, zacznij od fasolki Mamut, gdyż ona gotuje się najdłużej, a na końcu dodaj zielony groszek. Warzywa odcedź i przelej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania i zatrzymać ich żywy zielony kolor.
- Składniki sosu umieść w słoiku i porządnie wstrząśnij. Przełóż fasolki i groszek do miski, dodaj posiekaną cebulkę i polej sosem. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną wiórkami parmezanu.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa