Sałatka ogrodnika – moja ulubiona sałatka na wiosnę

przez Zuzanna
salatka ogrodnika

Dzień dobry,

Czyżby upał dał nam wreszcie spokój?:)
Mam nadzieję, że na weekend pogoda się unormuje, szczególnie na północy kraju, ponieważ jedziemy z Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser. Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei – będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już nie mogę się doczekać:))) 
Po powrocie oczywiście przygotuję dla Was relacje z tych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem na \”sałatkę ogrodnika\” – jedną z moich ulubionych!

salatka ogrodowa

Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach: rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę \”Malinka\” o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem – z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione odrobinką tego dressingu przemieni się w coś bardzo pysznego:) Do sałatki dodałam również trochę rzeżuchy, którą uprawiam nie tylko na Wielkanoc.

rzodkiewki salatka
Sałatka składa się z warzyw, które można znaleźć w wiosennym ogrodzie (rzodkiewki, dymki, sałatę, ogórki), stąd jej nazwa. Najlepiej zjeść ją na świeżym powietrzu i cieszyć się otaczającą przyrodą… choć jest również doskonała jako lunch do pracy:) Sałaty z winegretem to domena francuska, dlatego pozwoliłam sobie zaliczyć dzisiejszą propozycję do tego kręgu kulinarnego (zresztą zapożyczyłam ten sos przed laty z jakiegoś francuskiego przepisu, niestety nie pamiętam już jakiego).
To kto skusi się na \”sałatkę ogrodnika\”?

Ja idę pakować się na wyjazd, do zaczytania po weekendzie!

salatka wiosenna
\”Sałatka ogrodnika\” na wiosnę
przepis własny
na 2-3 porcje (ilości orientacyjne)
czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
  • 2 garści sałaty (ładnie tu wygląda sałata karbowana, dębolistna czy taka o czerwonych/brązowych liściach), porwanej na kawałki
  • 1 ogórek, pokrojony na plasterki
  • kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki
  • 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
  • 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli)
  • opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo
  • winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki winegretu umieść w słoiczku, zakręć zakrętką i mocno wstrząśnij.
  2. W misce umieść składniki sałatki i polej sosem. Wymieszaj i zajadaj ze świeżym pieczywem, najlepiej na świeżym powietrzu, aby wdychać wiosenne powietrze:)
Życzę Wam smacznego!:)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Nowalijkowe Kucharzenie

Podobne wpisy