Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową

przez Zuzanna
grillowane szparagi z parmezanem

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa – koniecznie zacznijcie od tego przepisu!

Szparagi to delikatne warzywo o subtelnym smaku, który można porównać do zielonego groszku. Nie ma potrzeby tłamsić go nadmiarem dodatków, gdyż sam w sobie jest niezwykle atrakcyjny – nie bez powodu najwięksi szefowie kuchni i eksperci kulinarni zachwycają się smakiem szparagów.


Jednak kluczem do sukcesu i wydobycia tego \”niezwykłego\” smaku szparagów, jest ich nierozgotowanie. Szparag powinien być chrupiący, taki \’al dente\’, dlatego wystarczy gotować go ok 4 min.

Pamiętam pierwsze szparagi, jakie jadłam w życiu. Moja Mama potraktowała je podobnie, jak gotuje fasolkę szparagową, czyli niemiłosiernie rozgotowała. W rezultacie szparagi były obrzydliwe, a ja nie mogłam zrozumiem, co wszyscy w nich widzą.

Jeszcze lepsze od gotowanych są szparagi grillowane – o przyjemnie dymnym aromacie. Szparagi możecie ugrillować na grillu tradycyjnym, gazowym albo patelni grillowej. Mamy właśnie sezon grillowy, więc czemu by nie dorzucić kilku szparagów obok porcji mięska czy rybki?

Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie grillowane szparagi. Przed grillowaniem polewa się je smaczną oliwą z rozmarynem, od której przejmują delikatny aromat. Następnie gotowe szparagi obficie posypujemy parmezanem, którego słony smak bardzo dobrze komponuje się z tymi warzywami. Do tego lampka białego wina i bagietka, którą będziemy wybierać oliwę rozmarynową z talerza – tak powstaje banalnie prosty ale niebanalny w smaku posiłek:) 

grillowane szparagi przepis

Grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową

przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu, Jodi Liano i Tasha Deserio
na 2 porcje
czas przygotowania: 20 min. + czas na aromatyzowanie oliwy 1 godz.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu*
  • sól
  • świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
  1. W miseczce lub słoiczku wymieszaj oliwę i posiekany rozmaryn. Przykryj i odstaw na co najmniej godzinę. Odłam końcówki ze szparagów. 
  2. Zagotuj wodę w szeroki i płytki garnku (ja używam głębokiej patelni). Wrzuć szparagi i blanszuj przez 2-3 minuty. Odcedź, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedź. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Rozgrzej grill gazowy lub ogrodowy. Natłuść ruszt. Szparagi ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą i posyp solą. Następnie grilluj przez 1-2 minuty z każdej strony, układając warzywa wszerz rusztu. Możesz je też grillować na aluminiowej tacce, lub na po prostu na patelni grillowej. Gotowe szparagi przełóż na talerz i posyp startym parmezanem. Podawaj od razu.  

* rozmaryn możecie zastąpić innymi ziołami, np. tymiankiem

To kto ma ochotę na grillowane szparagi? Jeżeli się pospieszycie, to jeszcze dostaniecie je w sklepie. A jeżeli kupicie dwa pęczki, to przygotujcie także omlet ze szparagami i szpinakiem.

Podobne wpisy