Spaghetti peperonata – szybki makaron z kolorowymi paprykami

przez Zuzanna
Spaghetti peperonata – szybki makaron z kolorowymi paprykami

Dziś mam dla Was fajny, kolorowy makaron zainspirowany włoską potrawą o nazwie peperonata. Nieskomplikowany i do zrobienia w 20 minut. Peperonata to wywodząca się z południowych Włoch przystawka z papryk duszonych z czosnkiem, cebulą i pomidorami. W mojej potrawie zrezygnowałam z pomidorów, za to dodałam natkę pietruszki, ocet winny i miód, które nadają jej głębi smaku. 

Do spaghetti peperonata możecie dorzucić też garść słonych kaparów czy oliwek – potrawa na pewno tylko na tym zyska. Jako miłośniczka pikantnych smaków, nie mogłam odmówić sobie dorzucenia do makaronu także papryczki chilli – w kontraście z miodem smakuje wybornie :))

Przepis na spaghetti peperonata dodaję do akcji kulinarnej Mopsika Warzywa psiankowate 2017. Zerknijcie również na bloga Ani i Witka, do Martynosi oraz Mopsika po więcej przepisów z wykorzystaniem papryki.

Spaghetti peperonata - szybki makaron z kolorowymi paprykami

Spaghetti peperonata

Składniki / dla 4 osób:

  • oliwa
  • 6 kolorowych papryk, np. czerwonych i żółtych, pokrojonych na cienkie paseczki
  • mała biała cebula lub 1/2 większej, pokrojona w drobną kostkę
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 świeża papryczka chilli, pozbawiona pestek, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie paseczki, można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub pominąć
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 400 g pełnoziarnistego spaghetti
  • opcjonalnie: garstka odsączonych z zalewy kaparów, garść pozbawionych pestek czarnych oliwek
  • do podania: trochę świeżo startego parmezanu

 


Przygotowanie spaghetti peperonata:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią papryki oraz cebulę, dodaj trochę soli i pieprzu i smaż ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie zagotuj duży garnek posolonej wody i pod koniec duszenia papryki wrzuć spaghetti do wrzątku.
  2. Posiekaj łodyżki natki pietruszki i dodaj je do warzyw razem z czosnkiem, papryczką chilli i kaparami lub oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj.
  3. Gdy makaron będzie al dente, przełóż go na patelnię z sosem i mieszaj razem przez około minutę. Podawaj posypany parmezanem.

Rada: Makaron przekładam do sosu przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu, tak aby została na nim odrobina wody z gotowania i zagęściła sos. Możesz też tradycyjnie odcedzić makaron na durszlaku, pozostawiając jednak 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, którą należy dodać na patelnię razem z makaronem.

Na podstawie tego przepisu.

Spaghetti peperonata - szybki makaron z kolorowymi paprykami

Podobne wpisy