Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby

Jajko zapiekane w pieczarce na grzance z sosem z pieczonych pomidorów czy z sosem pietruszkowym na liściach szpinaku. Ciekawa jestem, który sposób podoba Wam się bardziej? :)

Jajko zapiekane w pieczarce na sałatce ze szpinaku

Oto mój kolejny sposób, po pieczarkach zapiekanych z mozzarellą i "cheeseburgerach", na wykorzystanie w kuchni pieczarek portobello (które można zastąpić zwykłymi dużymi pieczarkami). 

Pewnego dnia, przyglądając się okazałym sztukom przyniesionym ze sklepu, zorientowałam się, że po odcięciu trzonka kapelusz takiego grzyba staje się całkiem pojemną miseczką. Bardzo lubię jajka zapiekane z kokilkach, dlaczego zatem nie wykorzystać w tej roli pieczarki? 

Tak oto powstały moje dwie dzisiejsze propozycje, świetne na śniadanie lub lunch.

W pierwszej z nich, wnętrza pieczarek posmarowałam najlepszym pod słońcem sosem z pieczonych pomidorów (który autentycznie jest dobry do wszystkiego), wbiłam do nich po jajku, a po zapieczeniu podałam na chrupiących grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. 

Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie!

To którą wersję wybieracie? Ja oszalałam na punkcie obu :)

Jajko zapiekane z pieczarce z sosem pomidorowym

Jajko zapiekane w pieczarce


Sposób I:

Składniki (dla 2 osób):
  • 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach
  • sos z pieczonych pomidorów (zamiast płatków chilli dałam 1 świeżą papryczkę chilli)
  • 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki)
  • sól, pieprz
  • 4 kromki pieczywa, np. tostowego lub 2 bułki przekrojone na pół
Przygotowanie:
  1. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij z nich trzonki. Ułóż je na blasze lekko posmarowanej oliwą skórą do dołu (aby nie przywarły).
  2. Wnętrze pieczarek posmaruj ok. 2 łyżeczkami sosu  z pieczonych pomidorów (chodzi o to, aby pokryć całe wnętrze pieczarkowej miseczki cienką warstwą sosu). Do każdej pieczarki ostrożnie wbij po jednym jajku, po wierzchu delikatnie posyp solą i pieprzem.
  3. Blachę z pieczarkami wstaw pod grill (górną grzałkę) nastawioną na 180 stopni C i piecz przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie. 
  4. Jajka w pieczarkach podawaj na tostach lub podpieczonych kromkach bułki wraz z większą ilością sosu z pieczonych pomidorów do polania.
Jajko zapiekane w pieczarce

Sposób II:

Składniki (dla 2 osób):
  • 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach
  • duży ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • ok. 5 łyżek oliwy
  • 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki)
  • do podania: 4 garści liści świeżego szpinaku baby, świeże pieczywo
Przygotowanie:
  1. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij z nich trzonki. Ułóż je na blasze lekko posmarowanej oliwą skórą do dołu (aby nie przywarły).
  2. W pojemniku rozdrabniacza kielichowego umieść czosnek, natkę pietruszki i sól i zmiksuj. Następnie dodaj oliwę i zmiksuj ponownie. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodaj więcej oliwy lub trochę zimnej wody.
  3. Wnętrze pieczarek posmaruj ok. 2 łyżeczkami sosu pietruszkowego (chodzi o to, aby pokryć całe wnętrze pieczarkowej miseczki cienką warstwą sosu). Do każdej pieczarki ostrożnie wbij po jednym jajku.
  4. Blachę z pieczarkami wstaw pod grill (górną grzałkę) nastawioną na 180 stopni C i piecz przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie. 
  5. Liście szpinaku wymieszaj z 3-4 łyżkami sosu pietruszkowego i rozłóż pomiędzy 2 talerze. Na wierzchu ułóż jajka w pieczarkach. Podawaj z większą ilością sosu do polania i świeżych pieczywem.

Uwagi techniczne: 

Przygotowując pieczarki nie obierajcie ich ze skórki, bo to ona tworzy wysoki rant zapobiegający wypłynięciu jajka. Specjaliści od pieczarek od dawna są zgodni, że nie trzeba ich obierać, a wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. 

Oczywiście im większe pieczarki tym lepiej, szczególnie, że w czasie pieczenia nieco się skurczą. Nie przesadzajcie z ilością sosu, którą posmarujecie pieczarkę, aby zostało miejsce na jajko. Dobrze jest też poszukać mniejszych jajek. Choć jeśli trochę białka Wam wypłynie, to nic się nie stanie. Po zapieczeniu danie i tak będzie wyglądać bardzo apetycznie. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam również:
Pieczarki zapiekane z mozzarellą
"Cheeseburgery" z pieczarką

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

11 komentarzy:

  1. Wyglądają tak dostojnie i niezwykle :)
    Zamiast robić zwykłe kanapki warto czasem zrobić takie wykwintne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj i ja oszalałabym na punkcie obu. Hmmm.... Pycha! Tylko musiałabym zmniejszyć siłę ostrego smaku. Czyli mniej chili.

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda :) aż robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i musimy się pochwalić, że nabyłyśmy te giga pieczary i również umieściłyśmy w nich jajko :D Było pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda królewsko - na niedzielne śniadanie ;) Obie wersje są super ale pięknie wygląda ta podana ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak smakowicie, że nie wiem którą bym wybrała ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obie wersje wyglądają apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oba sposoby mi się podobają (co dwa jajka, to nie jedno w końcu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śniadanie mistrzów! Obie wersje muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.