Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Dzień dobry,
Ta zupa ujęła mnie prostotą przygotowania. Już tak mam, że nie lubię się męczyć przy robieniu zupy, a szczególnie cenię przepisy, do których nie trzeba dodawać bulionu. Kostek rosołowych nie używam, a trudno nazwać przepis szybkim, gdy wcześniej trzeba do niego ugotować wywar.

Dzisiejsza zupa powstała na bazie pomidorów i ciecierzycy, które wraz z czosnkiem i przyprawami piecze się, a następnie miksuje w blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego. Pieczony czosnek nadaje zupie głębi, a świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję jogurtem, udekorujcie pieczoną ciecierzycą i bazylią i podajcie z kromką świeżego chleba.

Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy


na podstawie przepisu z "The Green Kitchen" David Frenkiel, Luise Vindahl Andersen z moimi zmianami

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 450 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 ząbki czosnku z łupinkach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym naczyniu do zapiekania umieść pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę i ząbki czosnku. Posyp wszystko papryką w proszku, polej oliwą i dobrze wymieszaj. Piecz przez około godzinę, aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw składniki do przestygnięcia.
  2. Czosnek obierz z łupinek. Odłóż 2 łyżki ciecierzycy do dekoracji. Czosnek, pomidory i ciecierzycę wraz ze wszystkimi sokami  oraz świeżą bazylią przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać gładką konsystencję zupy.
  3. Zupę możesz podawać na ciepło oraz na zimno (po schłodzeniu w lodówce). Udekoruj ją odrobiną jogurtu naturalnego, pieczoną ciecierzycą oraz listkami bazylii.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

 Warzywa psiankowate 2015
Polecam również:

Ekspresowa zupa z kapusty i fasoli,
bez bulionu
Zupa marchewkowa z pieczoną
ciecierzycą

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

9 komentarzy:

  1. Brzmi super! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie gęste i aromatyczne zupy :) A do tego pożywne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco, dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna propozycja, aż się chyba skuszę i wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi przepysznie! Od dawna mam juz ochote na zupe z pieczonych pomidorow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, jak tylko wrócimy do domu to zrobię ją :) świetna propozycja, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale, ze odnalazłam Twój blog, świetne przepisy, zostaję na dłużej:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.