Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

Dzień dobry,
Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food.

Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent - klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz...

Spaghetti z klopsikami z tuńczyka


Spaghetti z klopsikami z tuńczyka


Składniki (na 4-6 porcji):
  • 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy
  • 100 g bułki tartej
  • 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki oraz szczypiorku
  • 500 g spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, cukier, płatki chilli do smaku
  • świeża bazylia, parmezan do posypania

Przygotowanie:
  1. Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę i uformuj z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut.
  3. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego!
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

13 komentarzy:

  1. Klopsiki z tuńczyka nas zainteresowały i to bardzo :) Bardziej lubimy jednak łososia więc może taką modyfikacje wprowadzimy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron to dla mnie taki comfort food, mogłabym jeść zawsze i wszędzie, a w takim wydaniu to już na pewno; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia :) Spaghetti z tuńczykiem nigdy nie jadłam (dla mnie tuńczyk to mięso :p), ale z klopsikami z ciecierzycą uwielbiam :) A co do pogody to bardzo biednie z nią w tym roku i aż strach wyjść bez parasola (choć i on nie gwarantuje ochrony - wczoraj mnie "strzepało" całkowicie, a szłam pod nim :/)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia :) Spaghetti z tuńczykiem nigdy nie jadłam (dla mnie tuńczyk to mięso :p), ale z klopsikami z ciecierzycą uwielbiam :) A co do pogody to bardzo biednie z nią w tym roku i aż strach wyjść bez parasola (choć i on nie gwarantuje ochrony - wczoraj mnie "strzepało" całkowicie, a szłam pod nim :/)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować, bo danie wygląda wybornie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wyrazy uszanowania ode mnie za połączenie mojego ulubionego tuńczyka ze spaghetti ^^ Cudownie wygląda ^^ będę musiał wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne rozwiązanie, ta zamiana mięsa na rybę. Ale może rzeczywiście też wolałabym łososia zamiast tuńczyka. W każdym razie, gratuluję pomysłowości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie!
    Uwielbiam to danie i zjadłabym nawet teraz na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu od razu pojawia się spaghetti, które uwielbiam :) Już wiem, co zrobię jutro na obiad.
    Fajnie, że zrezygnowaliście z mięsa, my też od kilku lat go nie jemy i znacznie lżej nam na żołądku i sercu.
    Zuziu serdeczne gratulacje z okazji rocznicy bloga i Maleństwa, które już pewnie szykuje się do powitania świata. Wszystkiego najlepszego i dużo spokoju :)
    Trzymam kciuki
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  10. cudo zdjęcia i nie trzeba mnie przez to zachęcać do zrobienia.. wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Klopsiki z tuńczyka? Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę zachęcająco ;) Idealne danie na piątkowy obiad.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.