Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem

tosty francuskie na słodko

Dzień dobry,
Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną (zdecydowanie wolę potrawy wytrawne), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek. Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować.

Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser. Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:)

Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi (podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;)), lecz "zagubionym chlebem" - pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka lub śmietany. Zatem tosty francuskie to bardzo proste danie, niby nic wyszukanego, choć uważam, że moczenie i smażenie magicznie przemienia suchy chleb w pyszny deser.
Do mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe, np. ekstrakt wanilii lub cynamon. Co do pieczywa, to najlepiej nada się tu czerstwa chałka, ale można też użyć pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej (a nawet wyschniętej drożdżówki - czemu nie?:)).

A skąd miałam rabarbar pod koniec czerwca? Za radą Bei, postanowiłam pewną jego ilość zamrozić, aby cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie.

Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:)

pieczony rabarbar

Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem

na podstawie tego przepisu
na 4 -5 tostów
czas przygotowania: 30 min.

Składniki:
  • 4-5 kromek czerstwej bułki lub chałki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany lub mleka
  • 20 g masła
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu
na pieczony rabarbar:
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
do podania: śmietana, jogurt naturalny

Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut.
  2. W miseczce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem/śmietaną i ewentualnie dodatkami smakowymi. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Zanurz kromkę bułki w mieszaninie z jednej strony i smaż na maśle z obu stron, aż bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej. 
  3. Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto!

tosty francuskie przepis
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

2 komentarze:

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś takiego to jeszcze nie znałem :). Bardzo ciekawy wpis, zawsze jestem chętny na poznawanie nowych smaków. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.