Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem

roladki z cukinii i suszonych pomidorow

Dzień dobry,
Już za 3 dni rozpoczynam mój wyczekiwany urlop w Toskanii:))) Świadomość tego, że już wkrótce będę w przewspaniałej krainie wina, oliwy i sera pecorino jeszcze do mnie nie dociera. Na razie metodycznie skupiłam się na pakowaniu, robieniu listy rzeczy do zabrania, zakupach i martwieniu się, czy wszystko załatwione ;) Szczególnie, że podróż będzie samochodem, organizowana samodzielnie, a nie przez biuro podróży. Też stresujecie się przed długimi wyjazdami? 

A przed wyjazdem spieszę jeszcze do Was z ostatnimi przepisami na pyszne, letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini. Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem, np. lekko musującym Prosecco
przystawka na przyjecie

Te roladki urzekły mnie swoim wyglądem. Przypominają urocze, dwukolorowe ślimaczki kryjące przepyszne wnętrze. Dlatego najlepiej poszukać do nich cukinii w zielonym i żółtym kolorze. 

Jak ujął to autor przepisu, Gennaro Contaldo, roladki łączą w sobie smaki południowych Włoch (suszone pomidory) z serem gorgonzola z północy kraju. 

Zawijanie roladek jest banalnie proste, jednak musicie wziąć pod uwagę czas potrzebny na ich zamarynowanie w soli (dzięki temu zmiękną) i upieczenie w pięknie pachnącej zalewie z czosnku i oliwy. Jednak te czynności możecie wykonać dzień wcześniej, następnie ułożyć plastry cukinii na półmisku, przykryć folią plastikową i wstawić na noc do lodówki. W takim wypadku z zawijaniem roladek powinniście się uwinąć w 10 minut. 

Jeżeli nie przepadacie lub nie możecie dostać sera gorgonzola, możecie zastąpić go innym serem z niebieską pleśnią, serem feta lub serem kozim. 

roladki z cukinii i sera

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem
Involtini di zucchini

na podstawie przepisu Gennaro Contaldo z książki Dwaj łakomi Włosi
na ok. 16 roladek
czas przygotowania: 40 min.+40 min. marynowanie cukinii w soli


Składniki:
  • 2-3 duże cukinie, najlepiej zielone i żółte
  • 100 g sera gorgonzola, pokrojonego na kawałki (lub innego sera z niebieską pleśnią, lub sera koziego)
  • 6 suszonym pomidorów, odsączonych z oliwy i pokrojonych w paseczki
  • świeża bazylia
  • marynata do cukinii: 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Cukinie pokrój na podłużne paski szerokości 0,5 cm. Ułóż je na talerzu, posól i odstaw na 40 min., aby zmiękły. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszaj oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku i pieprzem. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na lekko naoliwionej blasze do pieczenia i skrop marynatą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 - 15 min., aż lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Możesz je wstawić do lodówki i przechować do następnego dnia.
  3. Na końcu każdego plastra cukinii połóż kilka kawałków sera i suszonych pomidorów. Dodaj po dwa liście bazylii i złóż cukinie w roladki. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na przystawkę lub kolację ze świeżym pieczywem i mocno schłodzonym białym winem.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

involtini di zucchini

Cukinia 2014 Tydzień z cukinią
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

6 komentarzy:

  1. sądząc po składnikach muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę przepyszne:) Myślę, że na przyjęciu zrobią wrażenie na gościach.

      Usuń
  2. Zuziu, Ty wiesz, co dobre :) U nas ostatnio były roladki ale z bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Roladki z bakłażana to też dobry pomysł, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za cukinią.

      Usuń
  3. Muszę się wymądrzyć. Oczywiście używam cukinii, głównie jako zagęstnika, ponieważ wogóle nie ma smaku. Jeżeli roladki czy jakakolwiek potrawa z cukinią ma mieć smak to użyjcie kabaczka. Wygląda jak cukinia, na obróbkę cieplną reaguje tak jak cukinia ale ma swój własny smak, niezbyt wyrazisty ale ma.
    Podpisane Ania, która nie ma poczty gmail

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz Aniu :) Zaciekawiłaś mnie tym stwierdzeniem, bo ja rzadko używam kabaczka. Muszę kupić i sprawdzić Twoją teorię :) Cukinia rzeczywiście prawie smaku nie ma, ale mimo to bardzo ją lubię i lubię z nią gotować.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.