Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei

oliwa z oliwek jak wybrac
Oliwa extra vergine z Toskanii
Dzień dobry,
"Oliwa z oliwek jest najczęściej podrabianym produktem, według danych zebranych przez naukowców z "Journal of Food and Science'. " (źródło)
Dla mnie, wielkiej miłośniczki oliwy (używam jej prawie do wszystkiego, chyba że gotuję coś azjatyckiego), to wiadomość przerażająca. Gdy się o tym dowiedziałam, zaczęłam uważnie oglądać butelki stojące w mojej kuchennej szafce, aby sprawdzić, czy przypadkiem ktoś nie nabił mnie w butelkę.
Niestety wielu z nas nie wie jak wybrać dobrą oliwę, z czego skrzętnie korzystają producenci. Podobno wielu zafałszowań nie jesteśmy w stanie sami wykryć, ale i tak uważam, że po zapoznaniu się z kilkoma podstawowymi zasadami będziemy w stanie poczuć się pewniej stojąc przez wyborem w sklepie. Świadomość konsumencka to w końcu nasza jedyna broń:)

W ostatni piątek miałam okazję uczestniczyć w bardzo ważnym wydarzeniu dla wszystkich miłośników oliwy, czyli degustacji Flos Olei oraz uczyć się od ekspertów tej dziedziny. Wzięłam również udział w warsztatach, których głównym celem była nauka degustacji oliwy (a robi się to zupełnie inaczej niż w przypadku wina), jednak, niejako przy okazji, dowiedzieliśmy się dużo na temat wyboru dobrej jakości oliwy, jej przechowywania i innych praktycznych informacji, które postanowiłam uczynić głównym tematem moje wpisu (opowieść jak degustować potraktujemy jako materiał bonusowy:)).

Tak więc zapraszam Was do przeczytana wpisu, który poprzeplatałam zdjęciami z imprezy Flos Olei. Mam nadzieję, że po jego przeczytaniu, sprawa wyboru oliwy rozjaśni się chociaż trochę:)

P.s. Ponieważ po imprezie Flos Olei jechaliśmy prosto na Orange Warsaw Festiwal, zdjęcia robiłam telefonem komórkowym, stąd ich taka sobie jakość.


jak wybrac dobra oliwe z oliwek
Oliwy hiszpańskie, w tym oliwa zakwalifikowana jako jedna z 20 najlepszych na świecie
 Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - na co należy zwrócić uwagę, kiedy kupujemy oliwę

Flos Olei to przewodnik po najlepszych oliwach extra vergine świata, wybieranych przez ekspertów-degustatorów. Stanowi on punkt odniesienia dla przemysłu gastronomicznego, jak również dla miłośników oliwy, którzy mogą się z niego dowiedzieć, jaka są najlepsze oliwy świata. Tutaj znajdziecie tegoroczny ranking.
Jak powiedział nam autor przewodnika, Marco Oreggia, w czasie warsztatów z degustacji, to właśnie ogromna ilość oszustw i zafałszowań na rynku oliwy extra vergine skłoniła go 15 lat temu do stworzenia rankingu najlepszych oliw. Choć tematem naszego spotkania z Marco Oreggia była nauka degustacji oliwy, ten prawdziwy ekspert i przede wszystkim pasjonat "złotego nektaru" przekazał nam wiele informacji na temat wyboru dobrej oliwy i odpowiadał na pytania zebranych.

oliwa z oliwek jaka wybrac
Marco Oreggia to ten Pan z mikrofonem
Tak więc, na co należy zwrócić uwagę?

1. Sprawdź, czy kupujesz oliwę z oliwek extra vergine

Oliwa to tak naprawdę sok wyciśnięty z oliwek. Oliwki wyciska się na specjalnych prasach, zatem jest to proces czysto mechaniczny, nie zmieniony od tysięcy lat. 
Tak właśnie powstaje oliwa określana jako "extra vergine" - przy jej produkcji nie mogą być użyte żadne inne metody, oprócz mechanicznych, żadnej rafinacji, chemii. Poza tym oliwa extra vergine charakteryzuje się niską kwasowością (<0,8 %) oraz nie może mieć żadnych wad organoleptycznych. Jest to najwyższa kategoria oliwy, bogata w polifenole (antyoksydanty) oraz witaminę E, pozytywnie wpływające na nasze zdrowie.

Jeżeli oliwki były uszkodzone, źle przechowywane, mają jakieś defekty, czy też gotowa oliwa charakteryzuje się wyższą kwasowością (<2%), określa się ją jako "vergine".

Zwykła oliwa, tzw. "lampante", z wadami organoleptycznymi i wysoką kwasowością, jest niezdatna do spożycia na surowo, dlatego poddaje się ją procesowi rafinacji (chemicznemu uzdatnianiu). Możecie ją znaleźć pod nazwą "pure". Taka oliwa niestety nie posiada już cennych właściwości zdrowotnych oliwy extra vergine.

Pozostała nam jeszcze ostatnia kategoria oliwy, która według Marco Oreggia powinna zostać zakazana przez prawo. To oliwa "sansa", nazywana też oliwą z wytłoczyn lub pomace. Wyobraźcie sobie, że oliwkę podzielimy na 100 części. 13 z nich daje nam oliwę. Pozostałe 77% to woda oraz susz, czyli wytłoczyny. Czy producentom opłaca się wyrzucić 77% swojego surowca? Oczywiście, że nie. Wrzucają więc wytłoczyny do rozpuszczalnika, poddają procesowi chemicznego uzdatniania i produkują oliwę "sansa". Mówiąc inaczej, jest to oliwa z odpadków. Choć taka oliwa wzbogacana jest pewnym dodatkiem oliwy virgin, wątpliwości budzi przede wszystkim pozostałość użytej chemii. Taka oliwa sprzedawana jest po bardzo korzystnych cenach, wabiąc nieświadomych konsumentów.

najlepsza oliwa z oliwek
Oliwy smakowe z Apulli, Włochy

2. Kupuj oliwę tylko w butelce z ciemnego szkła

Składniki aktywne zawarte w oliwie są bardzo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, np. światła. Dlatego wysokiej jakości oliwa sprzedawana jest zawsze w ciemnych butelkach. Jeżeli zobaczycie na sklepowej półce oliwę w butelce przezroczystej - nie kupujcie - polifenole i witamina E zdążyły się w niej rozłożyć. 

A co z oliwą sprzedawaną w puszce (przywiozłam sobie np. takie z Grecji)?
Marco Oreggia powiedział, że oliwa z pusze jest w porządku.

3. Oliwy XXL? Nie, dziękuję.

Składniki oliwy wrażliwe są nie tylko na światło, ale także na kontakt z tlenem. Im bardziej pusta butelka, tym oliwa będzie szybciej tracić swoje właściwości. Dlatego Marco Oreggia poleca zakup oliwy w butelkach o pojemności 250 - 500 ml., szczególnie jeżeli używacie ją tylko od czasu do czasu. Przyznaję, czasem kupuję oliwy z butelce 0,75 - 1 l., ale u mnie schodzi ona jak woda:)

ranking oliwy z oliwek
Można było degustować nie tylko oliwę. Stoisko z portugalskimi produktami gourmet.

4. Zwróć uwagę na datę produkcji oraz datę ważności

Zbiory oliwek odbywają się na przełomie roku (od października do lutego). Oliwa powinna zostać spożyta w ciągu roku od daty produkcji, czyli do końca danego roku. Jeżeli nie została podana na butelce, spójrzcie na datę przydatności do spożycia, którą najczęściej określa się na 1,5 - 2 lata. Jeżeli do daty ważności pozostało mniej niż 6 miesięcy, oliwa nie będzie świeża.

5. Oznaczenia DOP, IGP i inne

Oliwy dobrej jakości często oznaczone są symbolami regionalnych instytucji, które kontrolują pochodzenie oliwek oraz przebieg etapów procesu produkcji. Najczęściej spotykane oznaczenia to DOP (Denominazione di Origine Protetta) i IGP (Indicazione Geografica Protetta). Symbole Bio,  Ec, zielonego listka oznaczają, że oliwę wyprodukowano z oliwek z uprawy ekologicznej.  

impreza flos olei
Pyszne sardynki z Portugalii
A gdy oliwę przyniesiesz do domu, możesz dodatkowo ocenić jej cechy organoleptyczne:

Kolor oliwy

Oliwa powinna mieć barwę od żółtej do ciemnozielonej. Inny kolor może świadczyć o jej zepsuciu lub zafałszowaniu. 

Smak oliwy 

O tym napiszę Wam więcej w części o degustacji, jednak jak to określił Marco Oreggia, aromat wysokiej jakości oliwy to połączenie nuty balsamicznej (rodzaj świeżości pochodzącej z owocu oliwki) oaz nuty owocowej lub warzywnej. Ponadto powinniśmy poczuć goryczkę oraz ostrość, co świadczy o wysokiej zawartości polifenoli (korzystnych antyoksydantów). Jeżeli oliwa w smaku przypomina bezsmakowy olej, znaczy to że brakuje w niej polifenoli i nie przyniesie nam korzyści zdrowotnych ( i kto wie, może jest zafałszowana).

Zdaję sobie sprawę, że smak oliwy nie każdemu odpowiada, jednak kupowanie oliwy bez oliwnego smaku mija się z celem, bo taki produkt nie będzie posiadał korzystnych właściwości zdrowotnych. A oto jak włoskie mamy przyzwyczajają swoje dzieci do charakterystycznego smaku oliwy - podają ją razem z czekoladą! - co wdzięcznie prezentuje nam nasza modelka, Asia z Hiszpania Portal:)

oliwa z oliwek degustacja

Klarowność oliwy

Najwięcej cennych właściwości mają oliwy niefiltrowane, zawierające małe fragmenty oliwek, które nadają oliwie mętny wygląd. Ale uwaga - Marco Oreggia powiedział nam, że efekt ten w oliwie może zostać zafałszowany poprzez dodanie odpowiedniej substancji. Jeżeli dobrze zrozumiałam, węglanu wapnia. 
Ciekawostka

Podobno nawet wytrawni degustatorzy nie są w stanie wykryć wszystkich zafałszować oliwy, np. nie jesteśmy w stanie wyczuć dodatku niektórych tanich olejów roślinnych. Czy w takim razie jesteśmy zupełnie bezbronni? Nie, pod warunkiem, że macie ochotę na małe eksperymenty:) Na tej stronie natrafiłam na dwa sposoby na zweryfikowanie, czy oliwa jest prawdziwa:
  • Eksperyment nr 1: Oliwa z oliwek krzepnie pod wpływem niskiej temperatury. Zatem możecie wstawić zakupioną oliwę do lodówki i sprawdzić, czy się zestali. Po pozostawieniu butelki w temperaturze pokojowej, oliwa powinna znowu stać się płynna. Jeżeli oliwa w lodówce Wam nie skrzepła, świadczy to o dodatku innych olejów roślinnych. 
  • Eksperyment nr 2: Oliwa jest łatwopalna i powinna utrzymać palący się knot zanurzony w oliwie (patrz znane od starożytności lampy oliwne). Jeżeli tego nie robi, znaczy że to nie jest 100% oliwa. Ja jednak nie polecam Wam zabawy z ogniem, łatwiej jest po prostu wstawić oliwę do lodówki:)
oliwa z oliwek jak kupic
W temacie ciekawostek - dostaliśmy od organizatorów specjalne saszetki na kieliszek na oliwę. Ja trzymałam w swojej ulotki, notatki, długopis i telefon, którym robiłam zdjęcia.
Jak przechowywać oliwę?

Oliwie szkodzi zarówno temperatura wysoka jak i niska. Dlatego nie powinno się jej trzymać w lodówce (no chyba że przeprowadzanie test na prawdziwość oliwy;)) ani w pobliżu kuchenki. Idealnie należałoby ją składować w chłodnej piwnicy niczym dobre wino (temp. 12-16 stopni C), ale ciemna szafka z dala od źródeł ciepła też w zupełności wystarczy:)

Materiał bonusowy - Jak degustować oliwę?

Jeżeli cenicie wysokiej jakości oliwę, warto nauczyć się jak należy ją degustować, aby móc w pełni docenić jej walory. Ja potraktowałam to jako lekcję przed wyjazdem do Toskanii, gdzie mam nadzieję odwiedzić wiele wytwórni oliwy:) Technika degustacji jest dość zabawna i nie ma nic wspólnego z degustacją wina!

Na warsztatach Flos Olei uczyliśmy się tej samej techniki, jaką profesjonaliści oceniają oliwy zamieszczone w przewodniku. Metodologia degustacji została opracowana przez Radę ds. oliwy z oliwek (International Olive Oil Council) - podobno wino nie ma tak precyzyjnie opracowanej metodologii.

oliwa z oliwek najlepsza
Tak wyglądało stanowisko do degustacji: oliwy z kubeczkach, woda, chlebek do podgryzania i jabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia.
oliwa z oliwek jak wybrac
A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy.

Degustacja oliwy krok po kroku:

1. Oliwę nalej do małej szklaneczki. Jej kolor nie ma znaczenia - profesjonaliści oceniają oliwę w kubkach w kolorze niebieskim, aby barwa płynu nie wpływała na ocenę.
2.Weź kubeczek do ręki i przykryj drugą dłonią. Obracaj kubeczek w dłoniach, tak aby rozgrzać oliwę do temperatury ok. 28 stopni C. Z cieplejszej oliwy nasz nos będzie w stanie wychwycić więcej aromatów.

3. Teraz wsadź nos w kubek z oliwą. Szybko wciągnij aromat, po czym odsuń kubek od nosa. Ponownie zbliż kubek do nosa i zaraz odsuń. Powtarzaj tę czynność, starając się wyłapać jak najwięcej aromatów. Jednocześnie cały czas rozgrzewaj oliwę w dłoniach. Nie należy trzymać nosa przy kubku zbyt długo, gdyż nasz nos się wtedy przyzwyczai i przestaniemy wyczuwać nowe zapachy. Stąd ta cała zabawa:) Powinniśmy wyczuć nuty balsamiczne, aromaty owocowe o różnym natężeniu (lekko, średnio i mocno owocowe) oraz różne aromaty warzywne (zielony pomidor, karczoch, migdał, pieprz, aromat trawiasty itd - ja wyczuwam tylko trawiasty, pomidor albo warzywny:)).

4. Teraz przechodzimy do smakowania. Nabieramy niewielką ilość oliwy do ust i po czym staramy się wprowadzić do ust powietrze. Czynność nazywa się "strippagio" i objawia się zabawnym "siorbaniem" znanym też z degustacji wina. Należy przy tym usztywnić gardło, tak aby oliwa "spływała przodem". Jest to naprawdę trudne. Oliwa na tym etapie podrażnia gardło i wielu zebranych, w tym ja, dostało ataku kaszlu. Podczas smakowania powinniśmy poczuć gorycz oraz ostrość, pochodzące od dużej zawartości polifenoli. Świeża oliwa jest podobno bardzo gorzka.


Tak jak już napisałam powyżej, dobrze skomponowana oliwa według Marco Oreggia powinna charakteryzować się nutą balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną.

oliwa z oliwek jak wybrac
Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa.

Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności wydają się śmieszne, to np. pocieranie kubeczka z oliwą naprawdę daje natychmiastowy efekt w postaci wyczuwania większej ilości aromatów.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w wyborze dobrzej oliwy. Jeżeli uważacie ten artykuł za wartościowy, polećcie go znajomym.

Miłego weekendu:)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

oliwa z oliwek jak wybrac
Na słodkie pożegnanie spróbowaliśmy pyszny orzechowych kremów z regionu Lazio we Włoszech.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

37 komentarzy:

  1. uwilebiam,cudowny eliksir:)bardzo fajny wpis! Pamiętam jak spróbowalam pierwszy raz dobrej jakosciowo oliwy gorycz i ostrosc mnie zdziwily i nie zachwycily,dzis jestem uzależniona od oliwy i oliwek:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja też jestem uzależniona od smaku oliwy:)

      Usuń
  2. Super, niestety nie mogłem być a uwielbiam oliwę. Polecam też odwiedzić Triest na wiosnę, w czasie Targów Oliwy. Oto moja relacja: http://oliwny.blogspot.com/2014/03/olio-capitale-2014-kluczowe-wydarzenie.html
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za informację. Może kiedyś uda mi się tam pojechać:)

      Usuń
  3. najbardziej zasmakowały mi oliwy De Carlo - dlatego sprowadziłem je do mojego Składu Wina I Oliwy Appellation w Łodzi na Uniwersyteckiej 15 . Na miejscu można spróbować i oczywiście kupić. Zapraszam www.appellation.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry wszystkim Miłośnikom oliwy! Jestem amatorką w tym temacie, chociaż oliwę uwielbiam. Do tej pory myślałam, że kupowana w markecie Extra Vergine jest najlepszą jaką mogę dostać. Oświećcie mnie gdzie kupujecie oliwy, gdy zaczęłam zgłębiać temat, lekko się przeraziłam jaki syf kupowałam... Mam maleńką córeczkę i chciałam jej zapewnić wszystko co najlepsze, najzdrowsze, najbardziej bio, a wygląda na to, że od maleńkości karmię ją śmieciami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli zależy Ci na jak najlepszej oliwie, to polecam kupowanie przez Internet oliwy z małych tłoczni (na Internecie można znaleźć polskie firmy, które zajmują się sprowadzaniem i sprzedażą takiej oliwy), ewentualnie można szukać w sklepach z winem oraz na festiwalach kulinarnych. Tu podaję Tobie przykładowe adresy:
      https://incampagna.pl/pl/product/988/oliwa-z-oliwek-extra-vergine-1l
      lub
      http://olivegrove.pl/sklep-online-2/ - polecam oliwę Pruneti, byłam w ich tłoczni w Toskanii, produkcja jest na najwyższym poziomie a oliwa pyszna.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Małe tłocznie, to jest to :)
      Hiszpańska oliwa z trzech rodzinnych wytwórni. Proponuję poczytać:
      http://holaoliva.pl/content/9-nasi-dostawcy

      Usuń
  5. Dokładnie, tylko małe lokalne tłocznie. W Polsce niestety króluje gówniane Monini i kiepskiej jakości wytłoczyny w Biedronkach i Carrefourach :)
    Sami się zaopatrujemy tylko w małych lokalnych sklepikach będąc w Hiszpanii, lub w Polsce w sklepach inernetowych, które sprzedają oliwy z małych tłoczni, ostatnio tutaj: www.holaoliva.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za ten wpis, szukam właśnie informacji na temat oliwy, bo dostałem w prezencie i tutaj otrzymałem pełną wiedzę! Czytałem też kilka recenzji oliw, jak np. ta http://wakacjewlochy.lh.pl/bio-oliwa-extra-virgin-ekogram-zielonki-czyli-jakie-cechy-powinna-miec-oliwa-z-oliwek/, ale to sponsorowane są zazwyczaj i ciężko ocenić wiarygodność. U Ciebie za to jest wszystko kompleksowo widać, że nie promujesz danej marki i naprawdę dużo detali. Zrobię dzisiaj test w lodówce swojej oliwy, bo jest niby extra vergine.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na Allegro znalazłem oliwę Sitia,już 1 l można kupić za 36 złoty.Opis jest taki jak powinien być tzn: z pierwszego tłoczenia mechanicznie i na zimno z certyfikatem regionalnym - myślicie że warto?pytam bo wychodzi znacznie taniej niż na halooliva. Planuje spożywać zdrowotnie i nie będę na niej smażył(dzienna dawka to chyba 2 łyżki jeśli się nie mylę).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam się wcześniej z tą oliwą, ale przeczytałam jej opis na Allegro i wydaje się w porządku. Jednak jeśli masz zamiar spożywać jedynie 2 łyżki oliwy dziennie i nie używać jej do przygotowywania potraw, to na Twoim miejscu kupiłabym mniejszą pojemność niż 1 l, żeby butelka nie stała zbyt długo po otwarciu. Oliwa po otwarciu niestety stopniowo traci swoje właściwości zdrowotne. Nie jestem też fanką oliwy z puszkach - przywiozłam sobie takie z Grecji i niestety z takiej puszki oliwa słabo leci, a w pewnym momencie wręcz przestaje lecieć, mimo że w puszce jeszcze trochę oliwy się znajduje. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. No cóż, są dwie szkoły. Albo tanio, albo dobrze. Oliwa Oro del Desierto (holaoliva.pl) to obecnie numer jeden. A czy 45 złotych to drogo? Można mieć "złoto pustyni", a można Monini :) (pseudo oliwa za kilkanaście złotych w Carrefourze).

      Usuń
  8. No cóż, są dwie szkoły. Albo tanio, albo dobrze. Oliwa Oro del Desierto (holaoliva.pl) to obecnie numer jeden. A czy 45 złotych to drogo? Można mieć "złoto pustyni", a można Monini :) (pseudo oliwa za kilkanaście złotych w Carrefourze).

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystcy wiemy, ze Oliwy tzw. marketówki sie nie kupuje, a co zTunezyjską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tunezyjska oliwa jest bardzo dobra np. Riviere d'Or która jest na allegro.

      Usuń
  10. Uwielbiam sałatki z dodatkiem oliwy. Zainspirowana tym artykułem zakupiłam oliwę extra virgin Frantoi Cutrera. Nie żałuję! Tego smaku nie da się opisać słowami :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jej używam. Bardzo smaczna, nawet dzieciaki ją polubiły. Tu można ją kupić, jakby ktoś chciał wiedzieć http://oliwa-z-oliwek.com.pl :)

      Usuń
  11. Przy wyborze oliwy powinniśmy również zwracać baczną uwagę na pochodzenie - wyrażenie "mieszanka oliw spoza Unii Europejskiej" powinno zapalić światełko ostrzegawcze. Najlepiej szukać oliwy wytwarzanej w jednej miejscowości, a nie mieszanek. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu się zgadzam, że taka oliwa z konkretnej miejscowości jest bezpieczniejsza. A co do oliw spoza Unii Europejskiej - to co np. z oliwą tunezyjską?

      Usuń
  12. A oliwa z Biedronki?
    Kosztuje grosze a:
    - gęstnieje pod wpływem zimna
    - kolor ma żółty
    - pali się (knot zamoczony w niej)
    - jest gorzkawo - ostra w smaku
    Jeno nie ma odpowiednich sygnatur
    Czy to jest dobra (zdrowa) oliwa, czy nie?
    Proszę o odpowiedź znających się.
    Pozdrawiam
    spirydon@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tej oliwy, ale sądząc po opisie, jest w porządku. A jest na niej informacja, że jest extra vergine?

      Usuń
    2. Jeśli chodzi o tę oliwę z biedronki, to ostatnio się pogorszyła. I to znacznie. Butelkowana w Hiszpanii była piekąca i aromatyczna, a ta z Portugalii, w nieco wyższych butelkach, wyraźnie słabiej pachnie i słabiej "pali". Jeśli ktoś ma/miał dostęp do obu "wersji" to chętnie poznam inne opinie.

      Usuń
  13. W kwestii oliwy, zapraszam wszystkich na ultracomida.eu. Wspaniała, hiszpańska oliwa extra virgin bio.Tego się nie da opisać, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Frantoi Cutrera moja ulubiona oliwa Pyszność !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować oliwy birdy, jest lepsza :)

      Usuń
  15. tak ciekawy ten test z lodówka choć bym raczej powiedział ze w lodowce to nie ma temperatury ujemnej:) natomiast test na knota to chyba będzie lipa bo nawet wymieszany z rzepakie będzie się fajcowac:)wiec pozostaje slonina i wytopić będzie na bank smalec bo maslo tojuz ie maslo margaryna to syf a oliva to olej, ciekawe jest jeszcze frytura i inne wynalazki olej lniany i inne, oraz tłuszcz z kokosa hmmm pewno tez podrabiany tak czy siak to możemy tylko smalec mieć prawie prawdziwy bo jak będzie ze swinek z cieplych krajów to będzie lipton tee:) a jak z rejonu Irlandii to będzie beee pozdrawiam darcymonek

    OdpowiedzUsuń
  16. http://www.evooworldranking.org/_EN/ran_society.php

    Top 100 - ranking oliwy z oliwek ..osobiscie preferuje oliwę CUTRERA

    OdpowiedzUsuń
  17. Co Pani sądzi o tej oliwie?
    http://www.hurtownia-oliwy.pl/producenci/frantoi-cutrera
    :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. Moj lekarz ostatnio powiedział, że będąc w Niemczech mam okazję kupić oliwę z oliwek dużo lepszej jakości niż jest ona w PL, a że lekarza trzeba się słuchać :) to teraz szukam po necie, którą warto kupić w niemieckich sieciach. Dodam, że mam problemy z układem trawiennym i obecnie stosuję rygorystyczną dietę lekkostrawną.
    Może polecilibyście coś Państwo nieobeznanemu koledze ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ja osobiście nic w temacie oliwy z Niemiec nie jestem w stanie poradzić. W sumie to pierwsze słyszę, że tam mają lepszą oliwę. Może ktoś z Czytelników będzie wiedział. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. A ja osobiście polecam oliwę z Krety - degustowaliśmy kilka rodzajów i była tak przepyszna, że prawie bym miała nadbagaż tyle jej przywiozłam do Polski :) mieliśmy okazję spróbować oliwy w Gracji kontynentalnej, Włoszech i jednak ta z Krety smakowała mi najbardziej. Mnie się podoba sposób degustacji za granicą, oliwa lana na chlebek, ciabatte czy inny tego typu wyrób i posypana ziołami. Chociaż metodę o której napisałaś też miałam przyjemność testować :) bardzo fajny wpis :) Pozdrawiam wszystkich kochających ten wyjątkowy smak i zapach oliwy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa na chlebku to z pewnością pyszniejszy wariant degustacyjny :) Ja też tak ją wolę, wcale w domu ni pijam jej szklankami :P Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  20. Kupiłam w sklepie Greckie Przysmaki rzekomo ekologiczną Koronidę. Przyszła mi z jakąś inną nalepką niż na foto w sklepie. Stoi już dwa tygodnie w lodówce i nie udało jej się zgęstnieć ani trochę. Za to nieekologiczna "Oliwa ze wsi" przeszła test i pięknie zgęstniała. No cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Jeśli tam wrócę to tylko po wsiową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe co piszesz. No niestety, dużo się słyszy o fałszowaniu oliwy na południu Europy, choć trudno powiedzieć co się zadziało w tym przypadku i nie chce nikogo oskarżać. A jestem ciekawa, co to jest tak "oliwa ze wsi"? gdzie ją kupujesz? :)

      Usuń
    2. www.greckieprzysmaki.pl ,Polecam oni zawsze pomogą w doborze, od roku robię u nich zakupy, bardzo fajny sklep internetowy widać że się prężnie rozwijają i idą na jakość a nie ilość :)

      Usuń
  21. Oliwy "ze wsi" czasem są super - ale to jednak ryzyko - niefiltrowana oliwa prędzej czy później zacznie fermentować bo ma w sobie kawałki oliwek - raz mi się niestety zdarzyło na taką trafić i teraz nie ryzykuję - ja kupuję prawie zawsze na www.zoliwek.pl - to jacyś wariaci od oliwy, mają zawsze kilka różnych rodzajów i co jeden to lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.