Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc"


Dzień dobry,
W Poniedziałek Wielkanocny, nazywany La Pasquetta lub "Małą Wielkanocą", Włosi mają zwyczaj wyjeżdżać za miasto, aby wspólnie z rodziną i przyjaciółmi brać udział w piknikach. Zabierają ze sobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być Torta Pasqualina, czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.

Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób).


Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci, których skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići.

A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi rozmarynu, cynamonu oraz boczku, z czego boczek jest tu najmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem.

Buona Pasqua! - Życzę Wam radosnej i rodzinnej Wielkanocy:)


Kiełbaski wieprzowo - ziemniaczane

na podstawie przepisu na kiełbaski jagnięco-ziemniaczane grillowane nad ogniem z drewna Marleny de Blasi
wychodzi ok. 20 sztuk, dla 6 osób
czas przygotowania: 30 min. + czas smażenia/grillowania

Składniki:
  • 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej (lub mniej, jeżeli boczek jest bardzo słony)
  • 55 g boczku pancetta (ja użyłam wędzonego)
  • 450 g szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki
  • 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe)
  • 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione
  • starta 2,5 cm. laska cynamonu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa extra virgin
 Przygotowanie:
  1. Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą. Dobrze wygnieć masę dłońmi, aby stała się jednolita, po czym dodaj wino i dokładnie wymieszaj je z masą. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na noc. 
  2. Uformuj z masy niewielkie kiełbaski, pomaga posmarowanie dłoni oliwą. Usmaż je na chrupiąco na odrobinie oliwy - w czasie smażenia ze słoniny wytopi się tłuszcz, dlatego oliwa potrzebna jest tylko w celu rozpoczęcia procesu smażenia. Podawaj z musztardą lub chrzanem. 
Uwagi:
  • Postaraj się bardzo drobno pokroić wszystkie składniki kiełbasek, dzięki temu masa będzie bardziej zwięzła i kiełbaski nie będą się rozpadać. Niezbędny do tego będzie naostrzony nóż. Kiedy będziesz kroić szynkę, najpierw pokrój ją na plastry, następnie każdy plaster na jak najcieńsze paski, a na końcu paski w drobną kostkę. 
  • Jeżeli chcesz przygotować kiełbaski z jagnięciny, wykorzystaj udziec jagnięcy. 
  • Jeżeli zamierzasz opiec kiełbaski nad ogniem, posmaruj je odrobiną oliwy i następnie piecz w oparach białego lub czerwonego wina. 

Przepis na wielkanocne kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki edycja IV.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.