Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois


Dzień dobry,
Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois, intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu, ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków (spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego punkcie).  

Uwielbiam ten przepis, gdyż wymaga minimum wysiłku. Sos z tuńczyka i anchois należy do rodziny sosów, które nie wymagają gotowania, podobnie jak w popularnym pesto - składniki są rozdrabniane (w tym przypadku blenderem), a następnie łączone z ugotowanym makaronem. Gdy następnym razem będziecie chcieli przygotować coś szybkiego w tygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu, niż ugotowanie makaronu. A i zmywania jest po tym daniu niewiele :) 

Ponieważ sos przygotowuje się na zimno, przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o pozostawieniu w garnku nieco wody z gotowania (dosłownie 3-4 łyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji (podobnie robimy, gdy łączymy makaron z pesto). 

Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja.

Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois
ze spaghetti i czarnymi oliwkami


inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge
na 4 porcje

Składniki:
na sos z tuńczyka i anchois:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g)
  • 1 puszka anchois (ok. 100 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g)
  • 150 ml śmietany lub creme fraiche (użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii)
dodatkowo:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (wykorzystałam pełnoziarnisty)
  • czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić sos, ale uważaj, bo będzie dość słony dzięki anchois. 
  2. Jeżeli podajesz sos z makaronem, ugotuj go al dente i odcedź, zostawiając jednak w garnku nieco wody. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami. 
  3. Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie creme fraiche to jedno i to samo ale przepis fajny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnica polega na tym, że creme fraiche do śmietana lekko ukwaszona kulturami bakterii. Śmietana, którą mamy w Polsce, nie jest ukwaszana i czasem określa się ją jako słodka śmietana.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.