Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym

przez Zuzanna
3ae2d p9230897

Dzień dobry,
Odkąd wróciłam z urlopu pogoda mnie nie rozpieszcza – przeważnie jest pochmurno lub pada deszcz, a mnie łapie jesienna chandra. Kiedy więc od rodziców dostałam dużego kabaczka i wspaniałe ostre papryczki, postanowiłam przygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:)

Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu – warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych – cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami – ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku.

Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę. Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo.

Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym

70d8b p9230890

Przepis własny
na 4 porcje

Składniki:

  • oliwa
  • 2 duże cebule
  • 1 duża cukinia lub kabaczek
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 ostre papryczki (lub do smaku)
  • 8 ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
  • masło do smażenia jajek

Przygotowanie:
  1. Warzywa pokroiłam niedbale na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią cebulę. Podsmażyłam 2-3 minuty, po czym dorzuciłam cukinię, papryki i pieczarki. Poddusiłam kolejne 8 minut. Pieczarki powinny puścić wodę, na której warzywa będą się dusić, ale w razie czego można podlać je odrobiną wody.
  2. Do garnka dorzuciłam ziemniaki i pomidory. Podlałam odrobiną wody. Dusiłam ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa były miękkie. 
  3. Na końcu dorzuciłam fasolkę szparagową, której wystarczy 5 minut. Gulasz doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką. W międzyczasie na patelni na maśle usmażyłam jajka sadzone. 
  4. W głębokim talerzu ułożyłam gulasz, a na wierzchu położyłam jajko sadzone. 
06660 p9230899

Podobne wpisy