Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie - wytrawne muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, szczypiorku i aromatycznej oliwy. Muffinki są wyraziste w smaku, a w środku wilgotne i mięciutkie. Przygotowałam dla Was przepis ze zdjęciami obrazującymi wykonanie potrawy, policzyłam kalorie oraz marko. Dajcie znać, jak podobają się Wam przepisy w tej formie!


W nowym roku zaczęłam liczyć kalorie moich posiłków w aplikacji w telefonie. Pozwoliło mi to zauważyć, że zjadam trochę za mało białka, a powinnam lepiej kontrolować ilość znajdującego się w daniach tłuszczu. I tak oto polubiłam się z serkiem wiejskim. Serek wiejski ma mniej kalorii i tłuszczu w porównaniu do serów żółtych czy mojej ulubionej fety, zaczął więc częściej gościć w moim jadłospisie. Staram się go dodawać do różnych przepisów, zarówno słodkich jak i wytrawnych. I tak oto wymyśliłam dzisiejsze muffinki, idealne na małą przekąskę między posiłkami, drugie śniadanie, piknik czy wycieczkę.

Przyznajmy jednak szczerze, że połączenie serka wiejskiego oraz szpinaku potrafi być mdłe, dlatego do muffinek dodałam troszkę parmezanu (dla smaku umami) oraz oliwy aromatyzowanej Monini Smaki Śródziemnomorskie, która łączy w sobie smaki papryczki chilli, czosnku, kaparów, oliwek oraz ziół. Ta oliwa jest idealna do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, jednak należy używać jej z umiarem, ponieważ jest mocno pikantna, gdy polejemy nią na przykład chleb czy makaron. W muffinkach jej smak łagodnieje pod wpływem innych dodatków i czujemy jej aromat w sposób subtelny. Oliwę Smaki Śródziemnomorskie kupicie między innymi w Biedronce, a także w sklepach Auchan, Selgros, Leclerc oraz przez Internet we Frisco i Polskim Koszyku.

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem - przepis krok po kroku



czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenie
w 1 porcji: 158 kcal, B 8,0 g, W 12,4 g, T 7,8 g


Składniki / na 12 sztuk:

  • 200 g (1,5 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej (ewentualnie orkiszowej lub zwykłej pszennej) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki oliwy Monini Smaki Śródziemnomorskie 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kefiru (240 g)
  • 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
  • 30 g (4 łyżki) startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g szpinaku baby
  • garstka (10 g) pestek dyni do posypania muffinek

Przygotowanie muffinek z serkiem wiejskim i szpinakiem:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. W średnim garnku zagotuj wodę. 

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku

2. W pierwszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku

3. W drugiej misce rózgą wymieszaj oliwę z jajkami i kefirem. 

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku

4. Dodaj serek wiejski, parmezan, sól, suszony czosnek, posiekany szczypiorek i ponownie wymieszaj. 

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku

5. Szpinak wrzuć do wrzątku i blanszuj 1 minutę. Odcedź i dokładnie odciśnij z wody. Posiekaj na desce. Dodaj posiekany szpinak do mokrych składników i wymieszaj,najlepiej widelcem, aby rozdzielić go na małe kawałki. 

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku

6. W misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niej mokre składniki. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem przepis krok po kroku

7. Rozłóż otrzymaną masę pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wierzch posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka. 

8. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć. Ostrożnie wyjmij je z foremki i ostudź na kratce. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Dobrze smakują także następnego dnia. 

Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.