Mini pączki, takie niewielkie i przez to niewinne. Nie można się im oprzeć, prawda? :) Zawsze wolałam je od tradycyjnych pączków, które według mnie bardzo zapychają. Dlatego przed Tłustym Czwartkiem podrzucam Wam prosty przepis na pączki z serkiem ricotta na modłę włoską – Baci di ricotta.
Te pyszne, serowe pączusie przygotujecie w pół godziny i z pewnością oczarujecie nimi rodzinę. My już sporo ich zjedliśmy dzisiaj niedługo po usmażeniu i coś czuję, że do czwartku nie dotrwają. Są miękkie i dość wilgotne w środku i mają apetycznie zrumienioną skórkę. Same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego przed podaniem obficie posypcie je cukrem pudrem.
➤ Zobacz także: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym.
Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową – Baci di ricotta
Składniki / na 28 sztuk:
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 eko cytryny (a nawet dałabym więcej, jeśli lubisz cytrynowy aromat)
- 100 g cukru
- 250 g serka ricotta
- opcjonalnie łyżka amaretto, rumu czy spirytusu
- 185 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa, ewentualnie olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie mini pączków:
- Do miski wbij jajka, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz cukier. Miksuj robotem kuchennym przez ok. minutę, aż masa jajeczna stanie się puszysta i jaśniejsza. Dodaj ricottę (ewentualnie alkohol) i zmiksuj jeszcze chwilę, do połączenia.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto.
- W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę ciasta – gdy tłuszcz zacznie skwierczeć i otoczy chleb bąbelkami, możesz zacząć smażyć. Obniż temperaturę pod rondelkiem na średnią, aby pączki smażyły się wolniej i zdążyły dojść w środku.
- Przy pomocy łyżki do lodów, dwóch zwykłych łyżek lub zwyczajnie zwilżonymi dłońmi, formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Do rondelka mieszczą się 4 pączusie na raz. Smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor.
- Usmażone pączusie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudź. Przed podaniem obficie posyp je cukrem pudrem.
➤ Rada: Ricottę możesz zastąpić w tym przepisie zwykłym twarogiem (uprzednio zmiksowanym) lub serkiem homogenizowanym.
*Na podstawie tego przepisu.