Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym

przez Zuzanna
Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym

Z okazji Tłustego Czwartku przygotowałam hiszpański przysmak – churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym – mniam! To naprawdę poważna konkurencja dla pączków i faworków, a według mnie i mojego Męża, wygrywają z nimi tłustoczwartkowe zawody. Zrobienie domowych churros wymaga pewnej wprawy, ale dzięki moim dokładnym instrukcjom na pewno sobie poradzicie.

Hiszpanie jadają churros na śniadanie w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady lub dulche de leche. Jednak ja, miłośniczka wytrawnych potraw o poranku, zdecydowanie wolę je jako deser. Churros pokochałam kilka lat temu, gdy miałam okazję spróbować ich w czasie wakacji w Hiszpanii. Pamiętam, że były ogromne – miały kształt łezki i były większe od mojej dłoni :) Oczywiście jedno takie churro i filiżanka gorącej czekolady w zupełności zaspokoiły mój apetyt na słodkie.

Od dawna chciałam przygotować churros w domu, ale .. bałam się operowania rękawem cukierniczym. Wiecie, że dużo bardziej wolę gotować wytrawne potrawy, a jak już biorę się za desery, to muszą być bardzo proste. Moje doświadczenie z rękawem cukierniczym było więc zerowe.

Churros z sosem czekoladowym / Chilli, Czosnek i Oliwa

Okazało się jednak, że zrobienie domowych churros wcale nie jest takie trudne. Przepis na ciasto jest banalny, a wyciskanie churros na olej pójcie Wam gładko, o ile będziecie mieć dobry sprzęt. Dlatego jeżeli chcecie przygotować w domu churros, od razu polecam Wam zaopatrzyć się w porządny rękaw cukierniczy. Ciasto na churros jest gęste i ciężkie i za słabo wykonany rękaw po prostu się rozerwie.

Ja w pierwszej kolejności wyciągnęłam z szafki taki pistolet do wyciskania ciastek, ale był tak badziewny, że szkoda zawracać sobie tym głowy. Potem sięgnęłam po niedrogi rękaw cukierniczy kupiony w supermarkecie. Wycisnęłam nim kilka ciastek, jednak bardzo gęste ciasto na churros rozerwało materiał rękawa. Poratowałam się więc prostym patentem – odcięłam końcówkę od worka na mrożonki (one zawsze są mocne), umieściłam w nim końcówkę w kształcie gwiazdki i zabezpieczyłam taśmą klejącą. I taki zrób-to-sam sprzęt sprawdził się rewelacyjnie! ;)

Mimo, że churros, które pamiętam z Hiszpanii, były bardzo długie, dużo prościej, przynajmniej na pierwszy raz, smaży się nieduże, ok. 10-centymetrowe ciastka. I nie zraźcie się długością przepisu. Po prostu chciałam wszystko dokładnie opisać, aby każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu.

Churros z sosem czekoladowym / Chilli, Czosnek i Oliwa

Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym

Składniki /na 20-25 sztuk:

na churros:

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego (można dać biały)
  • szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • ok. 1 l. oleju do smażenia
na cukier cynamonowy:
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
na sos czekoladowy:
  • 100 g czekolady deserowej (lub gorzkiej, wtedy sos będzie mniej słodki)
  • 100 ml śmietany 36% tłuszczu
  • 100 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
Churros z sosem czekoladowym / Chilli, Czosnek i Oliwa

Przygotowanie churros z sosem czekoladowym:

  1. W rondlu umieść wodę, pokrojone na kawałki masło, cukier oraz sól i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i zagotowania całej mieszaniny. Gdy tylko mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia, wrzuć mąkę i ekstrakt z wanilii i bardzo energicznie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Powinno powstać gęste ciasto, które zacznie odstawać od boków naczynia.
  2. Odstaw ciasto do przestygnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotuj cynamonowy cukier, mieszając ze sobą jego składniki w miseczce.
  3. Do przestudzonego ciasta na churros wbijaj jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując je z ciastem przy pomocy miksera. Ciasto jest bardzo gęste, więc raczej trudno będzie zrobić to ręcznie. Gotowe ciasto jest gładkie, gęste i lepkie.
  4. Wlej olej roślinny do dużego garnka lub patelni o wysokich ściankach na wysokość ok. 2-3 cm. od dna i postaw na ogniu, aby się rozgrzał. Przygotuj sobie talerz lub tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym oraz drugi wysypany cynamonowym cukrem (do obtaczania).
  5. W czystym rondelku umieść składniki sosu czekoladowego i ostrożnie podgrzewaj je na małym ogniu, do rozpuszczenia czekolady. Wymieszaj sos i trzymaj w cieple (np. na malutkim ogniu), aby pozostał płynny.
  6. Przełóż ciasto na churros do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdki. Ciasto jest bardzo lepie, możesz więc zwilżyć łyżkę wodą albo użyć silikonowej łopatki, pójdzie wtedy łatwiej. Mi lepiej wyciska się churros, gdy w rękawie znajduje się tylko mała porcja ciasta, a nie od razu całość, dlatego wkładam ciasto do rękawa partiami.
  7. Aby sprawdzić, czy olej już się dostatecznie rozgrzał, wyciśnij do niego malutką porcję ciasta. Jeżeli ciasto od razu wypływa na powierzchnię i wokół niego pojawiają się bąbelki, możesz smażyć churros. Wyciskaj do oleju paski ciasta o długości ok. 10 cm., odcinaj je przy pomocy nożyczek kuchennych albo po prostu palcem. Smaż churros po ok. 2 minuty na stronę na złotobrązowy kolor. Nie smaż zbyt wielu churros na raz – 4-5 sztuk wystarczy.
  8. Usmażone churros wyciągnij z oleju przy pomocy łyżki cedzakowej lub szczypiec. Przełóż na ręcznik papierowy, chwilę odsącz, następnie przełóż na talerzyk z cynamonowym cukrem i dokładnie obtocz. Ważne, aby wkładać jeszcze ciepłe, świeżo usmażone churros do cukru, bo potem cukier się już do nich nie przyklei.
  9. Gotowe churros posyp resztą cynamonowego cukru. Podawaj z sosem czekoladowym.
A Wy jakimi słodkościami świętujecie Tłusty Czwartek w tym roku? :)

Podobne wpisy