Na pewno wiecie, że pesto można zrobić nie tylko z bazylii. Pesto z rukoli ma trochę bardziej pieprzny smak i aromat, który kojarzy mi się z wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów, użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone, fasolowej i ziemniaczanej).
Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini, czyli kanapeczki z opieczonego chleba ze śródziemnomorskimi dodatkami. Crostini robi się bardzo prosto i szybko. Są więc dobrym wyborem nie tylko na Sylwestra, również gdy macie niezapowiedzianych gości. Ponownie sięgam po słoiczkowe pesto od Monini, dzięki temu zrobienie kanapeczek zajmuje 15 minut. Są urocze i praktyczne – w sam raz jako finger food.
➤ Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie, a także we wpisie 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową.
Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą
Składniki / na 12 sztuk:
- 12 kromek chleba, np. ciabatty czy graham
- ½ czerwonej papryki
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 45 g czarnych oliwek
- 60 g fety
- 12 łyżek pesto z rukoli Monini
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie crostini:
- Kromki chleba opiecz na patelni lub w piekarniku, aż staną się chrupiące. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe i czarne oliwki pokrój na połówki. Ser feta pokrusz na małe kawałki przy pomocy widelca.
- Każdą z kromek chleba posmaruj łyżką pesto z rukoli, a następnie obłóż kawałeczkami papryki, połówkami pomidorków koktajlowych i oliwkami. Posyp pokruszoną fetą i ozdób listkami świeżej bazylii.
Wpis powstał we współpracy z Monini.