Pomysł na Sylwestra – szybkie crostini z pesto z rukoli

przez Zuzanna
Pomysł na Sylwestra – szybkie crostini z pesto z rukoli
 Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że odpoczęliście, a Mikołaj obdarował Was wymarzonymi prezentami :) Dla mnie był bardzo hojny – moja kolekcja naczyń do fotografii wzbogaciła się o kilka cudeniek, które pokażę Wam w kolejnym, ostatnim w tym roku luźnym wpisie. A dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na sylwestrową przekąskę – kolorowe crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą.

Na pewno wiecie, że pesto można zrobić nie tylko z bazylii. Pesto z rukoli ma trochę bardziej pieprzny smak i aromat, który kojarzy mi się z wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów, użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone, fasolowej i ziemniaczanej).

Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini, czyli kanapeczki z opieczonego chleba ze śródziemnomorskimi dodatkami. Crostini robi się bardzo prosto i szybko. Są więc dobrym wyborem nie tylko na Sylwestra, również gdy macie niezapowiedzianych gości. Ponownie sięgam po słoiczkowe pesto od Monini, dzięki temu zrobienie kanapeczek zajmuje 15 minut. Są urocze i praktyczne – w sam raz jako finger food.

➤ Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie, a także we wpisie 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową.

Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą

 

Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą

 

Składniki / na 12 sztuk:

  • 12 kromek chleba, np. ciabatty czy graham
  • ½ czerwonej papryki
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 45 g czarnych oliwek
  • 60 g fety
  • 12 łyżek pesto z rukoli Monini
  • garść świeżej bazylii

 

Przygotowanie crostini:

  1. Kromki chleba opiecz na patelni lub w piekarniku, aż staną się chrupiące. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe i czarne oliwki pokrój na połówki. Ser feta pokrusz na małe kawałki przy pomocy widelca.
  2. Każdą z kromek chleba posmaruj łyżką pesto z rukoli, a następnie obłóż kawałeczkami papryki, połówkami pomidorków koktajlowych i oliwkami. Posyp pokruszoną fetą i ozdób listkami świeżej bazylii.
Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy