Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa

Szybka zupa minestrone z wiosennymi warzywami

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw, z dodatkiem makaronu i fasoli. Nie ma jednego przepisu na minestrone - robi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw -  fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. 


Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa. W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę, że zgodziliby się z moja wersją ;)

Dowolność dotyczy także wyboru pesto. Moje zresztą nie zostało zrobione z jednego zioła, a z wielu. Mój parapetowy ogródek za bardzo się rozrósł, więc po prostu ciachnęłam wszystkie rośliny jak leci :P

Przepis na zielone minestrone dodają do akcji Błyskawiczne piątki.

Szybka zupa minestrone z wiosennymi warzywami

Zielona zupa minestrone



Składniki / na 4-5 porcji:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti)
  • 10-12 małych młodych ziemniaków
  • ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka)
  • 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli
  • 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki


Przygotowanie zupy minestrone:

  1. W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu używam także ekologicznych kostek rosołowych. 
  2. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron. Mój makaron potrzebował zaledwie 5 minut, aby być gotowy. Makaron odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą, żeby się nie skleił.
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki wyszoruj i pokrój na ćwiartki (młodych ziemniaków nie obieram ze skórki). Większe warzywa, jak cukinia czy kalarepka, pokrój w kostkę. Szparagi i fasolkę pokrój na 3-centymetrowe kawałki.  Pokrój także większe liście, aby nie ciągnęły się w zupie.
  4. Gdy bulion zawrze w pierwszej kolejności wrzuć ziemniaki i bób jeżeli używasz (ziemniaki gotują się ok. 10 min, bób- 15 min..). Po ok. 5 min. dodaj pozostałe warzywa, a liście takie jak szpinak czy rukola na ostatnie 2-3 min. gotowania (wystarczy, że zwiędną). 
  5. Na koniec dodaj odcedzoną cieciorkę lub białą fasolę (wystarczy, że ogrzeją się w zupie), ugotowany makaron oraz łyżkę pesto. Wymieszaj.
  6. Gotową zupę minestrone rozlej pomiędzy talerze. Na każdej porcji ułóż po 1 czubatej łyżce pesto i skrop delikatnie oliwą. 

Porady:

Nie polecam gotowania makaronu od razu w zupie. Nie można go wtedy odcedzić i przelać zimną wodą, co zatrzymałoby proces gotowania. Ponadto makaron wchłonie część bulionu, więc otrzymamy mniej zupy.

Szybka zupa minestrone z wiosennymi warzywami

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też naInstagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

24 komentarze:

  1. Jak już pisałam przepiękne foty, aż poczułam lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie się prezentuje! Zjadłabym taką zupkę z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna zupa! i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to pięknie się prezentuje. Aż mam ochotę na taką zupkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna zupka, uwielbiam takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie - podoba mi się taki skład zupy i te wszystkie wiosenne kolory ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo że u mnie ostatnio bardzo ciepło zjadłabym taką zupinę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupka jest dobra na ciepłą pogodę, bo jest bardzo lekka :)

      Usuń
  8. Mój ulubiony typ zupy :-) I zawsze tak pysznie wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Biorę bez pytania, bo wiem, że to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Błyskawicznie i smacznie! - tak tylko w nasze Błyskawiczne Piątki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przepis w sam raz gdy mamy mało czasu :)

      Usuń
  11. Zupa przypadłaby nam do gustu zwłaszcza, że ma szokującą ilość warzyw :D Jesteśmy na tak xD

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie zielona i bardzo apetyczna :)pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała! I do tego te zdjęcia po których mam ochotę zjeść ją prosto z ekranu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie zupy, są zawsze dobrze!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowicie się prezentuje ;) przepiękne zdjęcia - podziwiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.