Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami

przez Zuzanna
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami

Większość dziewczyn dostaje na Dzień Kobiet kwiaty, jednak ja na 8 marca dostałam od mojego Męża najnowsze wydanie Magazynu Jamie i to był strzał w dziesiątkę :) Ostatnie wiosenne wydanie jest znakomite, mam w nim zaznaczonych wiele przepisów do wypróbowania. Jak dzisiejsza niebanalna sałatka warzywna z egipską przyprawą dukkah, cytrynowym sosem jogurtowym z fetą i grzankami. 

Dukkah (inaczej duqqa, du\’ah, do\’a) to pochodząca z Egiptu mieszanka przypraw, nasion i orzechów. Choć przepisów na dukkah istnieje tysiące, to częstymi jej składnikami są orzechy laskowe, nasiona kuminu i kolendry. Przyprawę tę wykorzystuje się przede wszystkim jako dip do chleba, który najpierw macza się w oliwie, a następnie w dukkah. Możemy też obtoczyć w niej kuleczki z serka labneh, wykorzystać jako panierkę, dodać do pasty kanapkowej, albo posypać nią sałatkę. Szczególnie dobrze w jej towarzystwie czują się marchewka, buraki oraz użyte w dzisiejszym przepisie brokuły i kalafior.

Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami / Chilli, Czosnek i Oliwa

Ta sałatka jest trochę bardziej pracochłonna niż moje typowe przepisy, ale na pewno warta zachodu. Przepis jest bez wątpienia niebanalny, kryjący w sobie wiele niuansów smakowych.

Jednym z najpyszniejszych elementów sałatki jest brokuł. Pokrojony na cienkie plasterki, krótko grillowany na gorącej suchej patelni, nieco się zwęgla i zyskuje dymny smak. Nieco mięknie, ale nada pozostaje chrupiący. Miałam ochotę podjadać go na samo niczym chipsy!

➤ Spróbuj także: Sałatkę z kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem.

Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania, to nigdy tego nie robiłam. Myślę, że kluczowe jest tu cienkie pokrojenie kalafiora (lub podzielenie na małe różyczki). Własnie w takich małych kawałeczkach staje się on apetyczny i smakowity.

Warzywa, sos jogurtowy, dukkah i grzanki tworzą razem przepyszną sałatkę, którą możecie podać na przyjęciu, ale też zabrać ze sobą do pracy. Właśnie taki towarzyszył mi pomysł na dzisiejszy wpis, gdy natknęłam się na ten przepis. Wykorzystane tu warzywa dobrze znoszą transport i upływ czasu, dlatego sałatka będzie równie pyszna następnego dnia.

Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami / Chilli, Czosnek i Oliwa

Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami

 

Składniki / na 4 porcje obiadowe i 6 porcji na przyjęciu:

  • na grzanki: 100 g chleba (może być wczorajszy), oliwa, sól, pieprz
  • na dukkah: 70 g orzechów laskowych, 1 łyżka sezamu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka nasion kuminu
  • na sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, 20 g fety, sok i skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz
  • 1 nieduży brokuł
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 50 g szpinaku baby
  • 150 g jarmużu, pozbawionego grubych włókien i pokrojonego na paski

Przygotowanie sałatki warzywnej z dukkah:

  1. Zrób grzanki: Chleb porwij na kawałki i ułóż na blasze, Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wymieszaj dłońmi. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż chleb stanie się złoty i chrupiący (15-20 minut).
  2. Zrób dukkah: Na małej patelni na średnim ogniu podpraż orzechy i sezam, aż się lekko zezłocą (1-2 minuty). Przełóż do moździerza. Na tę samą patelnię wsyp kolendrę i kumin i praż, aż uwolnią aromat. Przełóż do moździerza i rozdrobnij lekko (mają zostać duże kawałki). Przesyp do miseczki.
  3. Zrób sos jogurtowy: W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, musztardę, pokruszoną fetą, sok i skórkę z cytryny. Dopraw sola i pieprzem.
  4. Przygotuj grillowanego brokuła: Rozgrzej patelnię grillową. Przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokrój brokuła na cienkie plasterki. Grilluj na suchej patelni aż będą widoczne ślady przypieczenia. Przełóż do miski i wymieszaj z połową sosu jogurtowego.
  5. Kalafiora pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub ostrego noża. Przełóż do miski z grillowanym brokułem razem z listkami szpinaku i jarmużem. Polej pozostałym sosem, posyp dukkah i grzankami.
  6. Sałatka dobrze smakuje także następnego dnia. Możesz ją zabrać w pojemniku do pracy. Grzanki najlepiej zapakuj osobno, aby nie zmiękły od sosu.

Wskazówka: Aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej pozostałą po zrobieniu sosu fetę. Zamiast grzanek możesz dodać do sałatki ugotowaną kaszę, np. jaglaną albo bulgur.

Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy