Kochani, na wstępie życzę Wam wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych Mikołajek:) Mam nadzieję, że spędziliście ten dzień przyjemnie i dostaliście od Mikołaja jakieś słodkie upominki. Od dzisiaj na blogu zrobi się świątecznie i będę publikować przepisy w klimacie bożonarodzeniowym. W tym roku przygotowałam dla Was przede wszystkim słodkości bez cukru idealne na prezenty dla najbliższych.
Zacznę od przepisu na prostą baklawę w syropie miodowym. Baklawę przygotowałam w formie małych roladek, które łatwo włożycie do pudełka, aby obdarować nimi najbliższych. Nadzienie mojej baklawy złożone jest z orzechów oraz suszonych owoców. Ponieważ zrezygnowałam z dodawania cukru do syropu i był on mniej słodki od tradycyjnego, zrównoważyłam to drobinkami zdrowej słodkości znajdującymi się w nadzieniu.
Zobacz! – pomysły na jadalne prezenty:
Część osób sądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna, ale też okropnie niezdrowa. Ja przygotowałam syrop na bazie miodu i cytryny i wbrew wielu przepisom znalezionym w Internecie, nie dodawałam do niego cukru. Dzięki suszonym owocom w nadzieniu, baklawa jest według mnie wystarczająco słodka, oczywiście mniej słodka od tradycyjnej. Syropu też jest mniej, dlatego ciasto filo przyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu.
Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) – Przepis
Składniki / na 18 sztuk:
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji
- pół łyżeczki cynamonu
- 6 arkuszy ciasta filo
- olej lub roztopione masło do smarowania
- na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny
- posiekane orzechy do dekoracji
Przygotowanie baklawy w syropie miodowym:
- Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut do namoczenia. Następnie odsącz je w wody i drobno posiekaj.
- Orzechy włóż do malaksera i rozdrobnij na bardzo drobne kawałeczki (ewentualnie możesz posiekać je nożem, ale musisz to zrobić bardzo drobno). Wymieszaj orzechy z posiekanymi suszonymi owocami i cynamonem.
- Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmroź go przez noc w lodówce. Ciasto wyjmij z opakowania, rozwiń i przykryj papierem do pieczenia, aby nie obsychało.
- Na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem lub roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i przykryj drugim arkuszem ciasta. Ponownie posmaruj je olejem lub masłem po wierzchu.
- Weź ok. 1/3 nadzienia i rozłóż go równo wzdłuż dłuższego boku ciasta. Następnie ostrożnie zawiń ciasto w długi wałek i pokrój go na 6 równych części przy pomocy ostrego noża. Ja najpierw kroję wałek ciasta na pół, następnie układam obie części obok siebie i wtedy kroję je razem na trzy. Zwijaski ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem lub masłem po wierzchu. Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem uzyskując w rezultacie 18 sztuk zawijasków.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C i piecz w nim baklawę przez ok. 20 min. aż stanie się złota i chrupiąca. Wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Aby przygotować syrop miodowy, umieść wszystkie składniki w rondelu i gotuj na małym ogniu przez 15 min, aż syrop zgęstnieje. Polej gorącym syropem schłodzone roladki-baklawy i posyp je po wierzchu posiekanymi orzechami.
Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi.