Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana)

przez admin
CHLEBOWY WIENIEC Z DYNIĄ, FETĄ I OLIWKAMI (PIZZA ZAWIJANA)

Jestem z siebie dumna! Niezbyt doświadczony ze mnie piekarz, a dziś udało mi się przemienić moją pizzę z mąką pełnoziarnistą w efektowny chlebek w kształcie wieńca. Ładnie wyrośnięty, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pysznie nadziany dynią, fetą i oliwkami. I zrobiłam to prościej niż sądzicie!

Ten chlebowy wieniec to moje kolejne podejście do zawijanej pizzy, znanej Wam między innymi z przepisu na bułeczki do odrywania, które zabrały mnie w podróż do Londynu 😉 Tym razem jednak zamiast puszystego ciasta w stylu amerykańskim, jako bazę wybrałam zdrowsze ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami. Ciasto do pizzy rozpłaszczyłam na prostokąt, obsypałam pokrojonymi w kostkę dodatkami, zwinęłam w rulon, a rulon w wieniec.

I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! 🙂 Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek 😛

Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie i nikt Wam nie uwierzy, że bazowaliście na cieście na pizzę. A spakowany na drugie śniadanie z pewnością wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Choć oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły – maczany w oliwie czy posmarowany masłem. Z Mężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy.

Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również:

Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana)

 

Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana)

Składniki:

  • ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki typ 500)
  • 300 g dowolnej dyni (u mnie piżmowa)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego + do posypania wierzchu
  • 100 g sera typu feta
  • 100 g zielonych oliwek (waga po usunięciu pestek)
  • olej lub oliwa do posmarowania wierzchu

 

Przygotowanie chlebowego wieńca:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą według tego przepisu opisanego krok po kroku. Swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. Po zagnieceniu i pozostawieniu do wyrastania przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiłam go do lodówki, a za pieczenie chlebka wzięłam się następnego dnia rano. Oczywiście możesz tez upiec chleb od razu. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjmij je na 1-2 godziny przez planowanym pieczeniem.
  2. Dynię pokrój na niedużą kostkę. Dyni piżmowej nie musisz obierać ze skórki. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż na niej dynię przez ok. 5-7 minut, następnie dodaj nasiona kopru włoskiego i smaż jeszcze przez minutę. Zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia.
  3. Fetę pokrój w małą kostkę. Z oliwek usuń pestki i z grubsza posiekaj.
  4. Ciasto do pizzy ułóż na podsypanym mąką blacie, rozpłaszcz dłońmi i rozciągnij na kształt dużego prostokąta (ok. 30 x 45 cm). Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki.
  5. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą oba brzegi rulonu). Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 250 stopni C.
  6. Posmaruj wierzch chleba olejem i obsyp nasionami kopru włoskiego. Wnętrze piekarnika spryskaj odrobiną wody (nie miałam spryskiwacza, więc zrobiłam to ręcznie :P) i wstaw do niego blachę z chlebek.
  7. Piecz przez 15 minut, następnie obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piecz jeszcze przez ok. 30 minut. Skórka chleba powinna stać się złota i chrupiąca. Wyjmij chleb z piekarnika i przestudź.
  8. Chleb jest pyszny na samo, z masłem czy polany oliwą. Najpyszniejszy jest oczywiście na ciepło, ale potem też będzie Tobie smakował.

 

Uwagi:

  • Po upieczeniu skórka chleba od wewnętrznej strony chleba pozostała lekko wilgotna. To zapewne z uwagi na utrudniony dostęp ciepłego powietrza. Mimo to chleb w środku był dopieczony. Ale dobrze jest zadbać o odpowiednio duży otwór wewnątrz wieńca.
Inspirowałam się tą recepturą, jednak zastosowałam własny przepis na ciasto i sposób składania.

Podobne wpisy