Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym.

przez admin
flatbead z hummusem i warzywami

Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. \”The Lebanese Kitchen\” Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów – od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej 🙂 A propos, chcielibyście jej recenzję?

Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki) z hummusem oraz warzywami w sosie miętowym. Wyobraziłam sobie, że to taki \”libański fast food\”, który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania 😉

Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię \”na oko i na smak\”. Wyszedł bardziej \”tahinowy\” i kremowy, dzięki dodaniu w czasie miksowania odrobiny zalewy z puszki po cieciorce.
Jedynym nielibańskim składnikiem mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż. Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory!:)

flatbead z hummusem po libansku

Proste flatbready

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy, np. I.G.P Toscano Monini
Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony.

* zmodyfikowany przepis Olgi Smile



Flatbread po libańsku

Składniki (na 8 sztuk):

  • flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki pita czy naan
  • hummus: 1 puszka ciecierzycy, 25 ml zalewy z puszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku
  • sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście jarmużu pozbawione twardej łodygi
  • sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku
  • migdałowe słupki do posypania

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zrobienia hummusu. W misce umieść wszystkie składniki (zacznij od soku z 1/2 cytryny) i zmiksuj blenderem. Spróbuj i w razie czego dopraw sokiem z cytryny i solą.
  2. Do czystego blendera włóż liście mięty, czosnek, oliwę i odrobinę soli i zmiksuj, uzyskując sos miętowy. Przygotowane warzywa umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa. 
  3. Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej miękkie i puszyste.
  4. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj 🙂

Podobne wpisy