Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki.

przez Zuzanna
b69cc img 6318
Dzień dobry,
Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować.

\”Vegetarian Mediterranean Cooking\” Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu – książka niestety nie została wydana w języku polskim.

Tradycyjna dieta śródziemnomorska w dużym stopniu opiera się na produktach roślinnych (przeczytacie o tym tutaj), dlatego nie trzeba bardzo się starać, aby znaleźć w niej mnóstwo pomysłów na dania wegetariańskie i wegańskie. Myślę, że widać to na moim blogu. Owszem, jadam mięso i produkty odzwierzęce, ale zdecydowanie chętniej sięgam po posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. 

2a6f8 img 6310
Książka \”Vegetarian Mediterranean Cooking\” zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. 
Większość to dania \”oryginalnie\” bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti z klopsikami tofu, czy szpinakowo-orzechowa lasagne.

1f08a img 6311
Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem oraz krótkim wstępem. Bardzo podoba mi się przejrzysta lista składników, podana obok \”cupsów\” i \”pint\” w przyjaznych gramach i mililitrach. Przygotowanie przepisu zaprezentowano w punktach, czytelnie i konkretnie, zupełnie jak ja to robię na blogu :)
Na dole każdej strony, napisane małą czcionką, znajdziecie dokładne informacje żywieniowe, w tym nawet zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu, wapnia, błonnika. Osoby dbające o linię będą zachwycone. Autorka nie szczędziła też małych przypisów zawierających drobne kuchenne rady oraz wariacje proponowanego przepisu.
ea560 img 6320
Książka jest wydana przyzwoicie, ma twardą okładkę, gruby choć błyszczący papier, przejrzystą grafikę. Jest dużo zdjęć, są one jednak małego formatu, a na każdej stronie mieszczą się 2 przepisy przez co książka wydaje się cienka.  
Niestety nie udało mi się dotrzeć do informacji na temat autorki, Beverley Jollands. Wiem tylko, że wydała ona kilka książek kulinarnych, w tym \”175 Hot and Spicy Vegetarian\”, \”Cooking with Olive Oil\” oraz \”Mediterranean: 500 Classic Recipes\”, której częścią są przepisy opublikowane w \”Vegetarian Mediterranean Cooking\”. 
7b599 img 63222b1
Jak pisałam we wstępie, książka nie doczekała się niestety wydania polskiego, ale można ją kupić w niektórych polskich księgarniach, np. tu i tu.

Podsumowując, Vegetarian Mediterranean Cooking to kombinacja moich dwóch ulubionych stylów odżywiania, książka proponująca kuchnię lekką, zdrową i aromatyczną. Ucieszy wegetarian, spodoba się osobom, które dbają o linię. Ja nie należę do żadnej grupy, ale i tak jestem z niej bardzo zadowolona. A Wam jak się podoba?

Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands
Wydawnictwo Hermes House
Oprawa twarda, 96 stron
2010

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Przepisy z książki:

27814 img 1102
Filo z fetą i ziołami
34779 img 5922
Zupa z pieczonej dyni
4003c img 6188
Zupa z kapusty i fasoli
1a8d1 img 7107 1
Jajko w koszulce po turecku


Podobne wpisy