\”Vegetarian Mediterranean Cooking\” Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu – książka niestety nie została wydana w języku polskim.
Tradycyjna dieta śródziemnomorska w dużym stopniu opiera się na produktach roślinnych (przeczytacie o tym tutaj), dlatego nie trzeba bardzo się starać, aby znaleźć w niej mnóstwo pomysłów na dania wegetariańskie i wegańskie. Myślę, że widać to na moim blogu. Owszem, jadam mięso i produkty odzwierzęce, ale zdecydowanie chętniej sięgam po posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji.
Podsumowując, Vegetarian Mediterranean Cooking to kombinacja moich dwóch ulubionych stylów odżywiania, książka proponująca kuchnię lekką, zdrową i aromatyczną. Ucieszy wegetarian, spodoba się osobom, które dbają o linię. Ja nie należę do żadnej grupy, ale i tak jestem z niej bardzo zadowolona. A Wam jak się podoba?
Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands
Wydawnictwo Hermes House
Oprawa twarda, 96 stron
2010
Przepisy z książki:
Filo z fetą i ziołami |
Zupa z pieczonej dyni |
Zupa z kapusty i fasoli |
Jajko w koszulce po turecku |