12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową

przez admin
12 pysznych przekasek na impreze sylwestrowa

Dzień dobry,
Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta 🙂
Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy statyw (nie będzie więcej wymówek, teraz zdjęcia muszą być ostre jak brzytwa!). 
Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na \”domówce\” u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu. 
Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale \”Pomysły na imprezę i przyjęcie\”. Najlepsze pomysły zebrałam dla Was w tym wpisie, mam nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.

Serowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 
Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.

Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią.

Coś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.

Sławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.

Żadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 

Ale to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo.

Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem.

czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.

A na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można zrobić z mrożonych malin.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy