Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim

przez admin
baklazany faszerowane miesem przepis

Dzień dobry,
Jakiś czas temu udało mi się kupić na targu śliczne bakłażany – biało-fioletowy oraz biały, naznaczony delikatnym różowym rumieńcem. Dotąd widywałam takie okazy tylko w moich książkach kulinarnych. Od razu się w nich zakochałam i wiedziałam, że muszę przygotować z nich coś fajnego 🙂 

Moje oberżyny wyróżniały się również kształtem – były małe i pękate, niczym świąteczne bombki. Nic tylko odciąć im \”kapelusiki\” i pysznie nafaszerować!

Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw – kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące do kuchni krajów Bliskiego Wschodu.

Moje śliczności przed pieczeniem

baklazany ciekawe odmiany bialo rozowa

Niestety w czasie pieczenia moje klejnoty utraciły swój blask i zmieniły kolor na brązowy. Może było to naiwne z mojej strony, ale szczerze wierzyłam, że zachowają swój kolor, dlatego gdy wyjęłam je z piekarnika, byłam bardzo zawiedziona.
Piękno okazało się kolejny raz bardzo ulotne. 

Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak … zwykle bakłażany 😉

Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed biesiadnikami, którym podaję gotowe danie?

baklazany faszerowane miesem po arabsku

Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim
przepis własny
na 4 porcje
czas przygotowania: 40 min. 
Składniki:
  • 4 małe bakłażany lub 2 duże przekrojone wzdłuż na pół
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Z małych bakłażanów odetnij końce z ogonkiem, zaś duże przekrój wzdłuż na pół. Bakłażany wydrąż, zostawiając miąższ grubości ok. 2 cm. Wydrążony miąższ drobno posiekaj.
  2. Wnętrze bakłażanów posyp odrobiną soli, posmaruj oliwą i wstaw na blasze do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20-30 min, aż staną się miękkie. 
  3. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodaj miąższ bakłażana i przyprawy, wymieszaj i smaż, aż wszystko będzie dobrze usmażone, jakieś 10 min. W razie potrzeby dolej oliwy.
  4. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i wypełnij przygotowanym farszem. Podawaj polane jogurtem naturalnym i posypane posiekaną natką pietruszki.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy