Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista

przez Zuzanna
Dzień dobry,
Grecy, z religią zmuszającą ich do zachowania postu przez 180 dni w roku i burzliwą historią, przez którą często nie mieli co włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne.
Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni tylko dla siebie, a może to my, turyści, wolimy jej zamerykanizowaną wersją? Grecja jest przecież kolebką opartej na produktach roślinnych diety śródziemnomorskiej

papryki faszerowane przepis
Wiecie, że rzadko jadam mięso. Wiecie też, że jestem fanką diety śródziemnomorskiej. Gdy w zeszłym roku wybrałam się więc na grecką wyspę Kos (relacja-klik), liczyłam, że spróbuję wielu wegetariańskich potraw. Bardzo zdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa… Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. 
Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista, czyli warzywa faszerowane ryżem. Znana również jako \”jemista\” (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. 
\”Gemista\” oznacza po grecku \”wypełnione, faszerowane\”. Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem.

Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. 

5362a p9070836

Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. 
Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę. Postanowiłam dodać do farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą, jak czyni to wiele greckich rodzin. 
pomidory faszerowane ryzem

Gemista, papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami

przepis własny
na 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów)
czas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę
  • 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano
  • opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa, np. Bios Monini
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć do miski, później zrobisz z niego sos do gemisty. Papryki przetnij wzdłuż zostawiając łodygi. Usuń nasiona i białe błonki znajdujące się w ich wnętrzu.
  2. Piątego pomidora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś, aż się zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż wchłonie pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera.
  4. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem prawie do pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową.
  5. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa od czasu do czasu.

Podobne wpisy