Dzień dobry,
Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.
Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną – botwinką. Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.
Lubicie kotlety mielone z buraczkami?
To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad.
Domowy fast food w wiosennym wydaniu: pity z klopsikami, fetą i botwinką oraz lemoniada z rabarbaru. Kto ma ochotę?
Pity z klopsikami, botwiną i fetą
przepis własny
na 4 porcje
czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
na klopsiki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- ostra papryka w proszku lub płatkach
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- oliwa
na botwinkę:
- 2 pęczki botwinki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki sezamu
- oliwa
dodatkowo:
- ser feta
- 4 chlebki pita
Przygotowanie:
- Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę.
- Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść i posiekaj. Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, botwinkę i czosnek. Smaż aż liście zwiędną. Podlej warzywa chlustem octu balsamicznego (1-2 łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe.
- Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki.
- Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita nałóż trochę botwinki, włóż 2 klopsiki i posyp serem feta. Zajadaj ze smakiem:)
Życzę Wam smacznego!
Zuzanna
Zuzanna