Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo aromatyczny, nieco kwaśny i pikantny, przenosi ziemniaki na zupełnie nowy poziom smaku;) Wyobraźcie sobie, że wrzucanie parujące ziemniaki do tego sosu, pod wpływem ciepła nad miską zaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam!
P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny, która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół.
Salsa verde, czyli zielony sos, ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße, a w Hiszpanii … również salsa verde;)
Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku.
Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej niż potrzeba do obtoczenia ziemniaków, ale nie przejmujemy się tym, bo przecież można ten sos dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób – rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.
Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki obiad możecie zrobić sobie w tygodniu, gdy jesteście zmęczeni i nie chce Wam się gotować.
Chyba warto spróbować?
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji)
- sól, pieprz do smaku
- 500 – 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki
- 2 jajka
- masełko do smażenia
- sól, pieprz
- Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (w mundurkach). W tym czasie przygotuj sos.
- Składniki salsy możesz drobno posiekać lub zmiksować w robocie kuchennym. Spróbuj sosu i dopraw sola i pieprzem do smaku.
- Na patelni rozgrzej masełko i usmaż na nim dwa jajka sadzone. Gdy ziemniaki się ugotują, przełóż je do miski, dodaj kilka łyżek salsy verde i potrząsaj miską, aż ziemniaczki obtoczą się w sosie.
- Rozłóż ziemniaczki pomiędzy dwa talerze, nałóż po jajku sadzonym i zajadaj:)