Dzień dobry,
Rośliny strączkowe (czyli różne fasole) od wieków pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Nie tylko stanowiły cenne źródło białka dla ubogiego społeczeństwa, ale także \”ratowały\” ludzi w czasie częstych okresów religijnych postów, kiedy spożywanie mięsa było zakazane. Rośliny strączkowe mają wysoką wartość odżywczą – poza białkiem zawierają błonnik, roślinne tłuszcze i antyoksydanty, a niedawno naukowcy z Kanady i USA stwierdzili, że regularne ich spożywanie wiąże się z istotnym obniżeniem stężenia cholesterolu LDL we krwi.
Cholesterol LDL, zwany \”złym cholesterolem\”, gromadzi się w naczyniach krwionośnych, prowadząc do ich zwężenia i w konsekwencji rozwinięcia się miażdżycy. Z kolei cholesterol HDL (\”dobry cholesterol\”) wychwytuje \”zły cholesterol\” z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany.
Cholesterol LDL, zwany \”złym cholesterolem\”, gromadzi się w naczyniach krwionośnych, prowadząc do ich zwężenia i w konsekwencji rozwinięcia się miażdżycy. Z kolei cholesterol HDL (\”dobry cholesterol\”) wychwytuje \”zły cholesterol\” z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany.
Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni, kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku – pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie pokochałam fasolę i nauczyłam się ją przygotowywać tak, aby była lekka i pełna smaku.
Już kiedyś pisałam Wam o tym, że rzadko jadam wędliny na kanapki, za to często przygotowuję sobie przeróżne fasolowe pasty. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolejną z nich – cudownie pachnącą suszonymi pomidorami i tymiankiem pastę z czerwonej fasoli.
Pasta ma mocny aromat suszonych pomidorów. Jeżeli wolelibyście łagodniejszy smak – zamiast oleju spod pomidorów użyjcie zwykłej oliwy.
Ta pasta świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami albo żytnim pieczywem. Mam nadzieję, że posłuży Wam do przygotowania niezliczonych śniadań, przekąsek i podwieczorków, a zapakowana do słoiczka znajdzie zastosowanie nawet na wiosennym pikniku:)
Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
przepis własny
czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 małej cebuli
- 3-4 suszone pomidory
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- olej z suszonych pomidorów
- kilka gałązek świeżego tymianku
- płatki chilli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wkładam odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki, cebulę pokrojoną na kawałki, suszone pomidory i płatki migdałowe. Miksuję blenderem, dodając stopniowo oleju z suszonych pomidorów do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Doprawiam listkami tymianku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Mieszam i gotowe!