Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa!

przez admin


Czasem w żartach mówię mojemu mężowi, że powinnam była się urodzić w jednym z krajów basenu Morza Śródziemnego, a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie, a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom. Interesować mnie będą nie tylko przepisy, ale także kulinarne tradycje regionu.

Na moim blogu planuję zamieszczać:

  • przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej
  • posty dotyczące historii i tradycji kulinarnej regionu
  • informacje dotyczące produktów kuchni śródziemnomorskiej (np. oliwy)
  • relacje z podróży, recenzje książek…
Moje książki o kuchni śródziemnomorskiej
Oto wszystkie moje książki kulinarne na temat kuchni śródziemnomorskiej (na tym na pewno nie będzie koniec:P)
A propos książek… Bez wątpienia mogę o sobie powiedzieć, że jestem kolekcjonerem książek kulinarnych. Mam ich obecnie ze 40 (i długą listę życzeń), z czego 12 o kuchni śródziemnomorskiej. Na razie są to głównie książki o kuchni włoskiej, ale mam zamiar konsekwentnie poszerzać swoją kolekcję o pozycje dotyczące kuchni innych krajów śródziemnomorskich.
Nie jestem ekspertem od kuchni śródziemnomorskiej, ale amatorem-pasjonatem. Chcę uczyć się tej kuchni i dzielić z innymi zdobytą wiedzą i wypróbowanymi przepisami. I być może również nawiązać kontakt z innymi takimi maniakami jak ja;)
Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw. Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej.
Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba, aby wyczarować kulinarne arcydzieło. O tym daniu na pewno jeszcze Wam napiszę. Przepis pochodzi z książki \”Łatwa kuchnia śródziemnomorska\” Claudia Roden.

Podsumowując, jeżeli, tak jak ja, kochacie cierpki smak oliwy i nie wyobrażacie sobie życia bez chilli, czosnku i świeżych ziół, zapraszam na mojego bloga, na pewno znajdziecie tutaj coś dla siebie!:)

A oto przedsmak tego, co Was czeka:

Uwielbiam hiszpańskie smaki. Książkę \”The best 100 tapas\” przywiozłam z Barcelony.

Na moim blogu na pewno nie zabraknie przepisów greckich, tureckich i innych wschodniośródziemnomorskich. \”Kuchnie świata\”, Gazeta Wyborcza
Makaron to moja druga miłość (zaraz po mężu;)). Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak \”Dwaj łakomi Włosi\”, Antonio Carluccio i Genaro Contaldo
Kuchnia śródziemnomorska to też północna Afryka- Tunezja, Maroko, tażin, harissa i kasza bulgur. \”Kulinarne wyprawy Jamiego\” Jamie Oliver
Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką to pyszne danie oparte jedynie na 3 składnikach. Mniej znaczy więcej to moja dewiza! \”Prosta kuchnia śródziemnomorska\” Claudia Roden

Podobne wpisy