Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa!
Czasem w żartach mówię mojemu mężowi, że powinnam była się urodzić w jednym z krajów basenu Morza Śródziemnego, a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie, a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom. Interesować mnie będą nie tylko przepisy, ale także kulinarne tradycje regionu.
Na moim blogu planuję zamieszczać:
- przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej
- posty dotyczące historii i tradycji kulinarnej regionu
- informacje dotyczące produktów kuchni śródziemnomorskiej (np. oliwy)
- relacje z podróży, recenzje książek…
Oto wszystkie moje książki kulinarne na temat kuchni śródziemnomorskiej (na tym na pewno nie będzie koniec:P) |
A propos książek… Bez wątpienia mogę o sobie powiedzieć, że
jestem kolekcjonerem książek kulinarnych. Mam ich obecnie ze 40 (i długą listę
życzeń), z czego 12 o kuchni śródziemnomorskiej. Na razie są to głównie książki
o kuchni włoskiej, ale mam zamiar konsekwentnie poszerzać swoją kolekcję o
pozycje dotyczące kuchni innych krajów śródziemnomorskich.
Nie jestem ekspertem od kuchni śródziemnomorskiej, ale
amatorem-pasjonatem. Chcę uczyć się tej kuchni i dzielić z innymi zdobytą
wiedzą i wypróbowanymi przepisami. I być może również nawiązać kontakt z innymi
takimi maniakami jak ja;)
Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął
pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki
potraw. Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się
naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i
pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej
znaczy więcej.
Podsumowując, jeżeli, tak jak ja, kochacie cierpki smak
oliwy i nie wyobrażacie sobie życia bez chilli, czosnku i świeżych ziół, zapraszam na mojego bloga, na pewno znajdziecie
tutaj coś dla siebie!:)
A oto przedsmak tego, co Was czeka:
A oto przedsmak tego, co Was czeka:
Uwielbiam hiszpańskie smaki. Książkę "The best 100 tapas" przywiozłam z Barcelony. |
Na moim blogu na pewno nie zabraknie przepisów greckich, tureckich i innych wschodniośródziemnomorskich. "Kuchnie świata", Gazeta Wyborcza |
Makaron to moja druga miłość (zaraz po mężu;)). Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak "Dwaj łakomi Włosi", Antonio Carluccio i Genaro Contaldo |
Kuchnia śródziemnomorska to też północna Afryka- Tunezja, Maroko, tażin, harissa i kasza bulgur. "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver |
Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką to pyszne danie oparte jedynie na 3 składnikach. Mniej znaczy więcej to moja dewiza! "Prosta kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden |
Dzis przypadkiem natknęłam się na twojego bloga a to dlatego że szukalam przepisu na bakłażan. No i oczywiście skorzystałam z twojego. Było pyszne chili, czosnek przez co jestem nazywana garlic queen i oliwa to także moje ulubione produkty. I goszczą W mojej kuchni prawie codziennie. A więc bloga będę odwiedzala częściej. Bee
OdpowiedzUsuńCześć:) Bardzo mi miło, mam nadzieję, że znajdziesz na moim blogu więcej interesujących Cię przepisów:) Super, że istnieją inni "maniacy chilli, czosnku i oliwy", może kiedyś stworzymy fanklub :P Pozdrawiam i mam nadzieję, do usłyszenia:)
Usuń