Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym.

flatbead z hummusem i warzywami

Dzień dobry,
Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję?

Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki) z hummusem oraz warzywami w sosie miętowym. Wyobraziłam sobie, że to taki "libański fast food", który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;)

Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie miksowania odrobiny zalewy z puszki po cieciorce.

Jedynym nielibańskim składnikiem mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż. Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory!:)

P.s. Wybaczcie mi tę butelkę na zdjęciu. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs, ale zagapiłam się i nie opublikowałam go na czas. W każdym razie to nie jest wpis sponsorowany.

flatbead z hummusem po libansku

Proste flatbready


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony.

* zmodyfikowany przepis Olgi Smile


Flatbread po libańsku


Składniki (na 8 sztuk):
  • flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki pita czy naan
  • hummus: 1 puszka ciecierzycy, 25 ml zalewy z puszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku
  • sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście jarmużu pozbawione twardej łodygi
  • sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku
  • migdałowe słupki do posypania
Przygotowanie:
  1. Zacznij od zrobienia hummusu. W misce umieść wszystkie składniki (zacznij od soku z 1/2 cytryny) i zmiksuj blenderem. Spróbuj i w razie czego dopraw sokiem z cytryny i solą.
  2. Do czystego blendera włóż liście mięty, czosnek, oliwę i odrobinę soli i zmiksuj, uzyskując sos miętowy. Przygotowane warzywa umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa. 
  3. Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej miękkie i puszyste.
  4. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj :)

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

16 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) warzywa nadają kolorów, które bardzo kuszą, i do tego ten sos miętowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O moja droga, zamawiam taki obiad u Ciebie<3

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko jak to super wygląda :) Prosimy poważnie rozważyć dodanie wpisu z libańskim deserem! Uwielbiamy słodycze z tamtych rejonów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Ja czekam na sycylijskie pomidory, więc na pewno będzie u mnie sezonowo i śródziemnomorsko.
    A książka o kuchni libańskiej naprawdę pokaźnych rozmiarów.
    Przeglądałam ją kilka razy.
    Chyba wystarczy Ci na całe kulinarne życie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ksiazke tez oczywiscie mam! I jeszcze sporo innych libanskich pozycji ;) wyszlo Ci swietnie. Bardzo sie ciesze, ze mamy podobne gusty smakowe. Dlatego tak bardzo lubie Twojego bloga. Pozdrawiam z calego serca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło jest w tym wirtualnym, blogowym świecie spotkać osoby o podobnym preferencjach :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Swietnie wygladaja! Kusza mnie te chlebki, zwlaszcza, ze czesto robie hummus, tez na oko i moglabym sobie zrobic taki dodatek.
    O ksiazce chetnie poczytam. Z kuchni libanskiej mam akurat tylko jedna pozycje i troche przepisow w ksizkach z kuchnia arabska.
    I tak przy okazji, jutro robie pierwszy przepis z Jerozolimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja niestety na Święta Jerozolimy nie dostałam, ale jak tylko przyjdzie pensja, lecę do księgarni i sobie kupuję :)

      Usuń
  7. Ostatnio ta kuchnia za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i kolorowo! Jadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  9. uhmmmm, taki fast food to można jeść :) bardzo apetyczne i ciekawe danie, bo zupełnie nam obce :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. OJ, bardzo mi się podoba i pewnie extra smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja kuzynka właśnie kilka dni temu robiła libańskie chlebki z patelni i mówiła, że wyszły super :) A twoje danie z tymi wszystkimi warzywami i hummusem musiało smakować wspaniale, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hummus+warzywa+mięta to cudowne połączenie, niech się chowa kuchnia polska, te danie jest tak dobre, że aż brak słów, polecam każdemu je przyrządzić i poczuć się jak na innym miejscu na Ziemi

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.