BÓB – przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu

przez Zuzanna
BÓB – przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu

W moim rodzinnym domu bób przygotowywało się tylko w jeden sposób – po prostu gotowało w łupinach w osolonej wodzie. Potem siadaliśmy wszyscy przy stole i podjadaliśmy, wyłuskując go z jednej miski (choć moja mama zjada też czasem w łupinach). Gdy zaczęłam samodzielnie gotować, odkryłam jak wiele ciekawych i pysznych dań można zrobić z bobu. Dziś zebrałam dla Was przepisy na moje ulubione, proste dania z bobu, abyście i Wy mogli cieszyć się tym letnim przysmakiem, dopóki trwa sezon. 


Na końcu wpisu znajdziecie także przepis na pyszne kotlety z łupinek bobu i fety, który tak bardzo spodobał się Wam, gdy pokazałam Wam go na Facebooku i Instagramie. Łupinek bobu (o ile nie jest stary i brzydki) nie warto wyrzucać – to w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych. Spróbujcie więc dodać je do kanapkowej pasty, hummusu, albo przygotować zdrowe wegetariańskie kotleciki z piekarnika!

1. Makaron z bobem, boczkiem i twarogiem

Makaron z bobem, boczkiem i twarogiem

Jak to określił mój Mąż – \”proste, wiejskie danie\” :) Inspiracją do niego był oczywiście makaron z serem i skwarkami, który pewnie i Wy znacie z dzieciństwa. Skwarki zamieniłam na wędzony boczek, który z bobem w potrawach bardzo się lubi. Doprawiłam danie czosnkiem i płatkami chilli, aby miało więcej aromatu. I wyszedł naprawdę zacny obiad!

 

Składniki /na 4 porcje:

  • 0,5 g świeżego bobu
  • 400 g makaronu muszelki
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • oliwa ev.
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 200 g twarogu półtłustego
  • do dekoracji: listki mięty lub posiekana natka pietruszki

 

Przygotowanie makaronu z bobem:

  1. Bób wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 8-10 minut. Odlej, ostudź, następnie obierz go z łupinek (łupinek nie wyrzucaj – zrobisz z nich kotlety, na które przepis znajdziesz na końcu wpisu).
  2. Makaron muszelki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć na nią boczek, polej go ok. 2 łyżkami oliwy. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż boczek się zrumieni. Teraz dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez minutę.
  4. Dodaj obrany bób i makaron, dosyp płatki chilli, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem cały czas mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia, wsyp pokruszony twaróg i wymieszaj.
  5. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj posypane listkami mięty lub posiekaną natką pietruszki.

 

2. Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi

Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi

Kremowe risotto z parmezanem i pesto, do tego pomidorki koktajlowe i oczywiście bób – to danie jest przepyszne! Najchętniej wykorzystuję pesto domowe, ale dobrej jakości ze słoika też się tu sprawdzi i wtedy przygotowanie tego risotto będzie jeszcze prostsze i szybsze.

 

3. Domowe falafele ze świeżego bobu

Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi

Falafele czyli małe wegańskie kotleciki. W wersji z bobu popularne są w Egipcie. Falafele z bobu są bardziej wilgotne od tych z ciecierzycy, a robi się je z ziaren nieugotowanych, a jedynie namoczonych i obranych z łupinek. Smakują świetnie zawinięte we wrapa z sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami.

4. Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty

Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty

Z bobu wychodzą pyszne pasty na kanapki, szczególnie gdy zmiksujemy je z dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie – urozmaici Wasze śniadania i kolacje.

 

5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym

Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym

 

Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną, zaś ziemniaczki podane z pysznym sosem jogurtowym z dodatkiem harissy – bardzo ostrego arabskiego sosu. Można go kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu.

Nie wyrzucaj łupin z bobu! Przepis na kotlety z łupin (skórek) bobu

Okazuje się, że w skórce bobu mieści się najwięcej składników odżywczych i zamiast ją wyrzucać, warto ją zjadać! Niektórzy zjadają bób w całości – jak moja mama, ja jednak za tym nie przepadam i do potraw zawsze go obierałam z łupinek. W czerwcowym wydaniu Magazynu Kuchnia znalazłam pomysł, aby skórki bobu przerobić na kotlety i bardzo mi się spodobał, bo uważam, że w takiej zmielonej formie są dużo bardziej zjadliwe.

W magazynie brakowało proporcji, do których już doszłam sama. Zamiast twarogu postanowiłam sięgnąć po słoną fetę, dzięki której kotlety są bardzo smaczne. Robi się je prosto i szybko. I podoba mi się pomysł, że z porcji bobu mogę zrobić właściwie dwa różne dania – jedno z ziaren a drugie z łupin :) Kotlety możecie przygotować na patelni, ja jednak postawiłam na pieczenie, aby było mniej kalorycznie.

Przepis na kotlety z łupin (skórek) bobu

 

Proste kotlety z łupin (skórek) bobu z piekarnika

 

Składniki / na 10 sztuk – 2-3 porcje:

  • łupiny z 1 kg świeżego bobu (ok. 230 g)
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 łyżek (ok. 50 g) płatków owsianych błyskawicznych
  • oliwa

 

Przygotowanie kotletów z łupin bobu:

  1. Bób możesz obrać np. dzień wcześniej do jakiego innego dania, a łupinki przechować w pojemniku w lodówce. Umieść je w pojemniku malaksera (z nożem w kształcie litery S) razem z pokruszonym serem feta, ziołami, kuminem i czosnkiem i zmiksuj.
  2. Do masy dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Z gotowej masy powinieneś z łatwością formować małe kotleciki. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt mokra, możesz dodać trochę więcej płatków. Z masy uformuj 10 małych kotletów.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj oliwą kotlety z obu stron (możesz też nanieść oliwę sprayem) i ułóż je na blasze. Piecz przez 20 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę. Kotlety z łupinek bobu możesz też usmażyć na patelni.
  4. Gotowe kotlety podawaj z kaszą i warzywami, albo z sosem jogurtowym z czosnkiem. Ja potraktowałam je podobnie jak falafele i zawinęłam we wrapa razem z sosem i warzywami.

➤ Wariacje: Zamiast sera feta możesz użyć twarogu albo sera tofu.

Przepis na kotlety z łupin (skórek) bobu

A jaki jest Wasz ulubiony sposób na bób? Podzielcie się pomysłem lub przepisem w komentarzu! 

Podobne wpisy