Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

przez Zuzanna
Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

Moda na wegetarianizm zatacza coraz szersze kręgi, w rezultacie moja Mama kupuje nam w sklepie na wsi rewelacyjne warzywne pasztety! :) Jeden jest z selera korzeniowego, choć mi szczególnie przypadł do gustu taki z marchewki i zielonej soczewicy. Chcąc odtworzyć jego smak w domu, stworzyłam dzisiejszy przepis na pyszną pastę, świetną na kanapkach lub jako dip do warzyw. 

Tartą marchewkę przesmażam z cebulką, czosnkiem, kurkumą, słodką papryką i koniecznie czubatą łyżeczką mielonej kolendry. To ona nadaje charakteru tej paście, a z marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję z ugotowaną zieloną soczewicą oraz najchętniej olejem z orzechów włoskich –  w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza.

Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

 

Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki surowej zielonej soczewicy lub 180 g ugotowanej zielonej soczewicy z puszki
  • 4 średnie marchewki (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry lub nasion kolendry ubitych w moździerzu na proszek
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich do pasty

 

Przygotowanie pasty do chleba z marchewki:

  1. Zieloną soczewicę przepłucz na sicie, wsyp do garnka i zalej wodą. Ugotuj soczewicę do miękkości przez ok. 20 minut, na koniec ją posól. Jeżeli używasz soczewicy z puszki, pomiń ten etap.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym, co znacznie przyspieszyło pracę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, marchewkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Przesmażoną marchewkę wraz z dodatkami przełóż do miski. Dodaj ugotowaną zieloną soczewicę oraz oliwę lub olej z orzechów włoskich i zmiksuj wszystko na gładką pastę przy pomocy blendera. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli pasta jest za gęsta, dodaj do niej więcej oliwy lub oleju. Podawaj z chlebem lub jako dip do maczania warzyw.

Podobne wpisy