Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

przez admin
Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

Moda na wegetarianizm zatacza coraz szersze kr臋gi, w rezultacie moja Mama kupuje nam w sklepie na wsi rewelacyjne warzywne pasztety! 馃檪 Jeden jest z selera korzeniowego, cho膰 mi szczeg贸lnie przypad艂 do gustu taki z marchewki i zielonej soczewicy. Chc膮c odtworzy膰 jego smak w domu, stworzy艂am dzisiejszy przepis na pyszn膮 past臋, 艣wietn膮 na kanapkach lub jako dip do warzyw.聽

Tart膮 marchewk臋 przesma偶am z cebulk膮, czosnkiem, kurkum膮, s艂odk膮 papryk膮 i koniecznie czubat膮 艂y偶eczk膮 mielonej kolendry. To ona nadaje charakteru tej pa艣cie, a z marchewk膮 tworzy par臋 idealn膮. Warzywa miksuj臋 z ugotowan膮 zielon膮 soczewic膮 oraz najch臋tniej olejem z orzech贸w w艂oskich – 聽w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza.

Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

 

Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

 

Sk艂adniki:

  • 1/3 szklanki surowej zielonej soczewicy lub 180 g ugotowanej zielonej soczewicy z puszki
  • 4 艣rednie marchewki (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • 2 艂y偶ki oliwy do sma偶enia
  • 1/2 艂y偶eczki mielonej kurkumy
  • 1/2 艂y偶eczki mielonej s艂odkiej papryki
  • 1 czubata 艂y偶eczka mielonej kolendry lub nasion kolendry ubitych w mo藕dzierzu na proszek
  • s贸l do smaku
  • 4 艂y偶ki oliwy lub oleju z orzech贸w w艂oskich do pasty

Przygotowanie pasty do chleba z marchewki:

  1. Zielon膮 soczewic臋 przep艂ucz na sicie, wsyp do garnka i zalej wod膮. Ugotuj soczewic臋 do mi臋kko艣ci przez ok. 20 minut, na koniec j膮 pos贸l. Je偶eli u偶ywasz soczewicy z puszki, pomi艅 ten etap.
  2. Marchewk臋 obierz i zetrzyj na tarce. Ja zrobi艂am to w robocie kuchennym, co znacznie przyspieszy艂o prac臋. Cebul臋 pokr贸j w kostk臋, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliw臋 i wrzu膰 na ni膮 cebul臋, marchewk臋 oraz czosnek. Sma偶 na 艣rednim ogniu, a偶 warzywa zmi臋kn膮. Dodaj wszystkie przyprawy i sma偶 jeszcze przez chwil臋.
  3. Przesma偶on膮 marchewk臋 wraz z dodatkami prze艂贸偶 do miski. Dodaj ugotowan膮 zielon膮 soczewic臋 oraz oliw臋 lub olej z orzech贸w w艂oskich i zmiksuj wszystko na g艂adk膮 past臋 przy pomocy blendera. Spr贸buj i w razie potrzeby dopraw. Je偶eli pasta jest za g臋sta, dodaj do niej wi臋cej oliwy lub oleju. Podawaj z chlebem lub jako dip do maczania warzyw.

Podobne wpisy