Uff, obiektyw od mojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły).
Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą. Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny i słodki. W zamyśle smaku dodaje mu sok i skórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki, które też dobrze się sprawdzają, a do tego tak uroczo zdobią wierzch wypieku. Jeżeli macie ochotę na świąteczne klimaty, możecie dodać do chlebka przyprawy piernikowej, choć według mnie cynamon wystarczy.
Mimo z pozoru długiej listy składników, chlebek przygotowuje się szybko i prosto, trochę jak muffinki, a wiemy, że z muffinkami poradzi sobie każde amerykańskie dziecko :) Do zrobienia tego chlebka nie musicie mieć zapasów dyniowego puree, czy też dostępu do świeżej dyni. Moje dynie już się skończyły, sięgnęłam więc po mrożoną dynię w kostkach – ugotowałam ją razem z suszonymi daktylami, a potem zmiksowałam z nimi na puree.
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą
Składniki / na keksówkę 12 x 21 cm:
- 200 g suszonych daktyli
- 200 g miąższu dyni lub dyniowego puree (można użyć dyni mrożonej)
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 jajka
- 60 ml oliwy (lub innego oleju roślinnego)
- 2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub syropu z agawy
- 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
➤ Aby przygotować dyniowe puree, wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować na gładko blenderem. W sezonie, kiedy świeża dynia jest niedostępna, a Wy nie macie dyniowego puree w swojej zamrażarce, możecie skorzystać z dyni mrożonej. Jest od razu obrana i pokrojona w kostkę, więc wystarczy wrzucić ją na kilka minut do wrzątku, a potem zmiksować razem z suszonymi daktylami.
Przygotowanie chlebka dyniowo-daktylowego:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia – zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki.
- Włóż daktyle do garnka do gotowania na parze lub durszlaka ułożonego nad garnkiem z wrzątkiem i przykrytego pokrywką. Gotuj je na parze przez 20 minut. Gdy zmiękną, poczekaj chwilę aż przestygną, po czym zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki chlebka – zmiksowane suszone daktyle, dyniowe puree, sok i skórkę pomarańczową, jajka, oliwę oraz miód lub innych słodzik. Dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki chlebka: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon lub przyprawę piernikową. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do foremki i wyrównaj wierzch. Możesz udekorować chlebek, np. płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami lub/oraz plasterkami pomarańczy/mandarynki/klementynki. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut do suchego patyczka.
- Chlebek wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.