Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru)

przez admin
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru)

Uff, obiektyw od mojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis 🙂 Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły).

Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą. Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny i słodki. W zamyśle smaku dodaje mu sok i skórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki, które też dobrze się sprawdzają, a do tego tak uroczo zdobią wierzch wypieku. Jeżeli macie ochotę na świąteczne klimaty, możecie dodać do chlebka przyprawy piernikowej, choć według mnie cynamon wystarczy.

Mimo z pozoru długiej listy składników, chlebek przygotowuje się szybko i prosto, trochę jak muffinki, a wiemy, że z muffinkami poradzi sobie każde amerykańskie dziecko 🙂 Do zrobienia tego chlebka nie musicie mieć zapasów dyniowego puree, czy też dostępu do świeżej dyni. Moje dynie już się skończyły, sięgnęłam więc po mrożoną dynię w kostkach – ugotowałam ją razem z suszonymi daktylami, a potem zmiksowałam z nimi na puree.

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą

 

Składniki / na keksówkę 12 x 21 cm:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 200 g miąższu dyni lub dyniowego puree (można użyć dyni mrożonej)
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 60 ml oliwy (lub innego oleju roślinnego)
  • 2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub syropu z agawy
  • 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej

➤ Aby przygotować dyniowe puree, wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować na gładko blenderem. W sezonie, kiedy świeża dynia jest niedostępna, a Wy nie macie dyniowego puree w swojej zamrażarce, możecie skorzystać z dyni mrożonej. Jest od razu obrana i pokrojona w kostkę, więc wystarczy wrzucić ją na kilka minut do wrzątku, a potem zmiksować razem z suszonymi daktylami.


Przygotowanie chlebka dyniowo-daktylowego:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia – zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki.
  2. Włóż daktyle do garnka do gotowania na parze lub durszlaka ułożonego nad garnkiem z wrzątkiem i przykrytego pokrywką. Gotuj je na parze przez 20 minut. Gdy zmiękną, poczekaj chwilę aż przestygną, po czym zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki chlebka – zmiksowane suszone daktyle, dyniowe puree, sok i skórkę pomarańczową, jajka, oliwę oraz miód lub innych słodzik. Dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
  4. W drugiej misce wymieszaj suche składniki chlebka: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon lub przyprawę piernikową. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.
  5. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj wierzch. Możesz udekorować chlebek, np. płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami lub/oraz plasterkami pomarańczy/mandarynki/klementynki. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut do suchego patyczka.
  6. Chlebek wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) / Chilli, Czosnek i Oliwa
 
A jakie ciacho teraz króluje u Was w domach? 🙂

Podobne wpisy