Danie z jajem. Szakszuka kalafiorowa.

przez admin
Szakszuka czyli jajka sadzone w aromatycznym sosie pomidorowym, u mnie z dodatkiem różyczek kalafiora, nasionami kopru włoskiego, kuminem i kurkumą. 
szakszuka z kalafiorem
Też tak macie, że czasem chodzą za Wami jakieś smaki i tak nie dają spokoju, dopóki ich nie zmaterializujecie i nie poczujecie na języku? 🙂

Ja tak ostatnio miałam z połączeniem kalafiora i jajka. Niby nic specjalnego pomyślicie, ale jednak ma w sobie to coś. Uważam, że do siebie pasują, nawet zwykłe sadzone z gotowanym kalafiorem. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała przygotować czegoś ciekawszego ze śródziemnomorskim twistem.

I tak powstało dzisiejsze danie, wariacja na temat szakszuki, czyi jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu 🙂

Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową.

szakszuka z kalafiorem

Szakszuka kalafiorowa


Składniki / 4 porcje:

  • 300 g kalafiora
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • oliwa
  • 1/2 cebuli, pokrojona w piórka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 papryczka chilli (lub 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól do smaku
  • szczypta cukru lub 1/2 łyżeczki syropu daktylowego
  • 4 jajka
  • do posypania: posiekana natka pietruszki, pestki dyni lub płatki migdałowe

Przygotowanie:
  1. Kalafiora podziel na małe różyczki. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź i odstaw.
  2. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią nasiona kopru włoskiego i kminu rzymskiego. Gdy nasiona zaczną podskakiwać na patelni i poczujesz ich zapach, wlej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę, kurkumę oraz posiekaną papryczkę chilli lub chilli w płatkach. Smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  3. Włóż na patelnię pomidory z puszki i wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw solą i cukrem lub syropem daktylowym. Gotuj przez 8-10 minut, aż smaki się przegryzą. Dodaj różyczki kalafiora i wymieszaj z sosem pomidorowym.
  4. Zrób w sosie 4 wgłębienia, następnie wbij w nie ostrożnie jajka. Polecam wbić je najpierw do małej miseczki, każde osobno, aby upewnić się, że jajko jest świeże i żółtko jest w całości. Następnie przelej jajko z miseczki do wgłębienia na patelni.
  5. Gotuj szakszukę przez 8-10 minut, aż jajka zetną się jak lubisz. Ja lubię ścięte białko, ale nadal płynne żółtko. Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki, płatkami migdałów lub pestkami dyni. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem. Pasuje też pita, a także pszenne wrapy.
szakszuka z kalafiorem

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy