Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki)

przez admin
Dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania własnoręcznie podarunku gwiazdkowego dla Waszych bliskich. Domowa sól morska aromatyzowana ziołami i przyprawami to prosty i elegancki upominek, który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus –  we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki!

domowa sól ziołowa
Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło.
W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w takich krajach jak Włochy, Francja i Hiszpania. W tym roku postanowiłam jednak ugryźć temat inaczej. Mam zamiar przedstawić Wam kilka pomysłów na jadalne prezenty inspirowane kuchnią śródziemnomorską.

Zaczniemy od domowej soli ziołowej, a dokładniej soli morskiej aromatyzowanej ziołami i przyprawami. Ten bardzo prosty do przygotowania podarunek wygląda elegancko i z pewnością przyniesie wiele radości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa.

Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę chilli, kolendrę, kmin rzymski, nasiona kopru włoskiego, a nawet suszone grzyby, warzywa i kwiaty.

domowa sól ziołowa

Warto zacząć od zastanowienia się, jakich zestawów przypraw my lub nasi bliscy używamy najczęściej i przygotować sobie właśnie takie mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie usprawnić działania w kuchni.

W naszym przypadku była to sól z dodatkiem suszonych papryczek chilli, ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii.

A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej mieszanki soli 🙂 Trzymajcie się tylko generalnej zasady, aby proporcja objętości soli do objętości pozostałych dodatków była 1 do 2. Tylko w przypadku soli z chilli zastosowałam proporcję 1 do 1, bo w przeciwnym razie przyprawa byłaby zbyt pikantna.

domowa sól ziołowa

Poza solą morską z chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej.

Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa.

Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb.

Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami.

domowa sól ziołowa

Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty – wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy.

Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne słoiki po różnych przetworach, dlatego mnie opakowanie moich mieszanek soli nie kosztowało nic. Wybrałam małe, ale szerokie słoiczki o złotych zakrętkach, które według mnie ładnie wyglądają i są wygodne w użyciu.

Na końcu nakleiłam na słoiczki etykietki, aby moi bliscy wiedzieli, co kryje dana mieszanka. I tu mam prezent dla Was – przygotowałam gotowe etykiety do ściągnięcia w PDF, które możecie wydrukować, wyciąć i nakleić na Wasze domowe sole ziołowe. Etykietki zrobiłam w dwóch w wersjach – prostokątnej do naklejenia na bok słoiczka i okrągłej do naklejenia na wieczko. Naklejki są uniwersalne, tzn. zawierają wykropkowane miejsce, w którym możecie dopisać skład Waszej mieszanki soli.

Aby pobrać etykiety, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:
etykiety prostokątne
etykiety okrągłe

Edit: Ze specjalną dedykacją dla Basi Ł., etykietki bez wyszczególnionego rodzaju soli:
etykiety \”sól …….\” prostokątne

etykiety \”sól …….\” okrągłe

domowa sól ziołowa

Domowa sól ziołowa

Składniki:

według preferencji, w proporcji 1 objętość soli, 2 objętości innych składników:

  • sól morska gruboziarnista lub/oraz inne rodzaje gruboziarnistej soli, np. sól himalajska
  • świeże lub suszone zioła
  • czosnek
  • skórka cytrynowa
  • suszone grzyby
  • czarny lub biały pieprz
  • suszone papryczki chilli lub płatki chilli
  • ładne słoiki, umyte, wyparzone i wysuszone
  • etykiety wydrukowane na papierze samoprzylepnym lub zwykłym (ja swoje wydrukowałam na zwykłym papierze i przykleiłam do słoików klejem introligatorskim)

a oto przykładowe receptury, proporcje na 1 słoiczek:

Sól z rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem

– 100 g soli morskiej
– 3 duże ząbki czosnku, obrane
– 15 g gałązek świeżego rozmarynu
– 15 g gałązek świeżego tymianku



Sól z suszonymi grzybami, tymiankiem i czarnym pieprzem

– 100 soli morskiej
– 40 g suszonych grzybów, np. borowików
– 10 g świeżego tymianku
– 1 łyżka czarnego pieprzu

Sól z papryczką chilli

– 100 g soli morskiej
– 30 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli

lub mniej ostra mieszanka
– 100 g soli morskiej
– 15 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli
– 15 g słodkiej papryki

Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim

– 100 g soli morskiej
– 2 pęczki świeżego koperku
– skórka otarta z 5 ekologicznych cytryn sparzonych wrzątkiem
– 1 łyżki nasion kopru włoskiego (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera kielichowego umieść wszystkie składniki poza solą i rozdrobnij je. 
  2. Teraz dodaj do blendera sól i zmiksuj, aż sól i pozostałe składniki się połączą. Miksuj do uzyskania preferowanej konsystencji, grubszej lub bardzo drobnej.
  3. Teraz przesyp uzyskaną mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. Susz przez 1 godzinę, w międzyczasie przemieszaj przyprawę raz lub dwa.
  4. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli mieszanka powstała z wykorzystaniem wilgotniejszych składników, takich jak świeże zioła, skórka cytrynowa, czy czosnek, po wysuszeniu może być zlepiona w większe grudki. Należy ją wtedy po przestudzeniu przesypać do blendera kielichowego i ponownie rozdrobnić.
  5. Przesyp gotową sól ziołową do czystego słoika i zakręć. Na słoik przyklej etykietę. Sól aromatyzowaną należy wykorzystać w ciągu roku.


***

Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy