Zaczniemy od domowej soli ziołowej, a dokładniej soli morskiej aromatyzowanej ziołami i przyprawami. Ten bardzo prosty do przygotowania podarunek wygląda elegancko i z pewnością przyniesie wiele radości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa.
Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę chilli, kolendrę, kmin rzymski, nasiona kopru włoskiego, a nawet suszone grzyby, warzywa i kwiaty.
Warto zacząć od zastanowienia się, jakich zestawów przypraw my lub nasi bliscy używamy najczęściej i przygotować sobie właśnie takie mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie usprawnić działania w kuchni.
W naszym przypadku była to sól z dodatkiem suszonych papryczek chilli, ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii.
A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej mieszanki soli :) Trzymajcie się tylko generalnej zasady, aby proporcja objętości soli do objętości pozostałych dodatków była 1 do 2. Tylko w przypadku soli z chilli zastosowałam proporcję 1 do 1, bo w przeciwnym razie przyprawa byłaby zbyt pikantna.
Poza solą morską z chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej.
Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa.
Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb.
Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami.
Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty – wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy.
Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne słoiki po różnych przetworach, dlatego mnie opakowanie moich mieszanek soli nie kosztowało nic. Wybrałam małe, ale szerokie słoiczki o złotych zakrętkach, które według mnie ładnie wyglądają i są wygodne w użyciu.
Na końcu nakleiłam na słoiczki etykietki, aby moi bliscy wiedzieli, co kryje dana mieszanka. I tu mam prezent dla Was – przygotowałam gotowe etykiety do ściągnięcia w PDF, które możecie wydrukować, wyciąć i nakleić na Wasze domowe sole ziołowe. Etykietki zrobiłam w dwóch w wersjach – prostokątnej do naklejenia na bok słoiczka i okrągłej do naklejenia na wieczko. Naklejki są uniwersalne, tzn. zawierają wykropkowane miejsce, w którym możecie dopisać skład Waszej mieszanki soli.
Aby pobrać etykiety, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:
etykiety prostokątne
etykiety okrągłe
Edit: Ze specjalną dedykacją dla Basi Ł., etykietki bez wyszczególnionego rodzaju soli:
etykiety \”sól …….\” prostokątne
Domowa sól ziołowa
Składniki:
według preferencji, w proporcji 1 objętość soli, 2 objętości innych składników:
- sól morska gruboziarnista lub/oraz inne rodzaje gruboziarnistej soli, np. sól himalajska
- świeże lub suszone zioła
- czosnek
- skórka cytrynowa
- suszone grzyby
- czarny lub biały pieprz
- suszone papryczki chilli lub płatki chilli
- ładne słoiki, umyte, wyparzone i wysuszone
- etykiety wydrukowane na papierze samoprzylepnym lub zwykłym (ja swoje wydrukowałam na zwykłym papierze i przykleiłam do słoików klejem introligatorskim)
a oto przykładowe receptury, proporcje na 1 słoiczek:
Sól z rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem
– 100 g soli morskiej
– 3 duże ząbki czosnku, obrane
– 15 g gałązek świeżego rozmarynu
– 15 g gałązek świeżego tymianku
Sól z suszonymi grzybami, tymiankiem i czarnym pieprzem
– 100 soli morskiej
– 40 g suszonych grzybów, np. borowików
– 10 g świeżego tymianku
– 1 łyżka czarnego pieprzu
Sól z papryczką chilli
– 100 g soli morskiej
– 30 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli
lub mniej ostra mieszanka
– 100 g soli morskiej
– 15 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli
– 15 g słodkiej papryki
Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim
– 100 g soli morskiej
– 2 pęczki świeżego koperku
– skórka otarta z 5 ekologicznych cytryn sparzonych wrzątkiem
– 1 łyżki nasion kopru włoskiego (można pominąć)
Przygotowanie:
- W pojemniku blendera kielichowego umieść wszystkie składniki poza solą i rozdrobnij je.
- Teraz dodaj do blendera sól i zmiksuj, aż sól i pozostałe składniki się połączą. Miksuj do uzyskania preferowanej konsystencji, grubszej lub bardzo drobnej.
- Teraz przesyp uzyskaną mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. Susz przez 1 godzinę, w międzyczasie przemieszaj przyprawę raz lub dwa.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli mieszanka powstała z wykorzystaniem wilgotniejszych składników, takich jak świeże zioła, skórka cytrynowa, czy czosnek, po wysuszeniu może być zlepiona w większe grudki. Należy ją wtedy po przestudzeniu przesypać do blendera kielichowego i ponownie rozdrobnić.
- Przesyp gotową sól ziołową do czystego słoika i zakręć. Na słoik przyklej etykietę. Sól aromatyzowaną należy wykorzystać w ciągu roku.