Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową.

przez admin
szakszuka z dynią makaronową

Zapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na \”gniazdku\” z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem.



Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie w zaprzyjaźnionym warzywniaku nie wahałam się ani chwili. Ostatnia sztuka dyni makaronowej była moja!

Ale o co chodzi? Czemu ekscytuję się jakąś tam dynią? Ponieważ dynia makaronowa wyróżnia się spośród swoich dyniowych koleżanek niezwykłymi właściwościami. Po upieczeniu jej miąższ rozdziela się na setki cieniutkich niteczek przypominających makaron. Wygląda to fantastycznie, a dziabanie dyni widelcem w celu uzyskania owych makaronowych nitek to niezła frajda, przynajmniej dla mnie 🙂

dynia makaronowa

Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). 
Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze \”gniazdo\” dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem rzymskim, które podkreśliły lekko słodki smak dyni. Wyszło pysznie 🙂
szakszuka z dynią makaronową

Szakszuka jesienna

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól
  • 150 g upieczonego miąższu dyni makaronowej lub innego rodzaju dyni*
  • 2 jajka
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli i smaż przez ok. 5 minut, aż cebula stanie się szklista. 
  3. Na patelnię wlej krojone pomidory z puszki. Dopraw cynamonem, papryczką w proszku oraz kminem rzymskim. Dopraw do smaku solą. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj 5 minut, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. 
  4. Dodaj do sosu pomidorowego niteczki dyni makaronowej. Ułóż z nich okrąg, w który następnie wbij jajka. 
  5. Smaż szakszukę, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem, grzankami lub pitą.

➤  *Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki usuń pestki. Połówki dyni umieść na blasze do pieczenia skórą do góry. Wlej do blachy 0,5 szklanki wody. Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40-60 minut (zależnie od wielkości dyni), aż dynia stanie się miękka i będzie można wbić widelec w jej miąższ. Przy pomocy widelca rozdziel miąższ dyni makaronowej na nitki. Odważ 150 g, a pozostały miąższ wykorzystaj do innego dania, np. możesz skropić ją oliwą i podać z sosem pomidorowym jako dyniowe spaghetti.

➤ Zamiast dyni makaronowej możesz wykorzystać inny rodzaj dyni, np. piżmową. Usuń z dyni pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Piecz do miękkości, usuń skórkę i dodaj do szakszuki.

dynia makaronowa

    Podobne wpisy