Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

przez admin
szybki makaron z kozim serem i pomidorami
Dzień dobry,
Być może sądzicie, że skoro jestem blogerką kulinarną, to spędzam bardzo dużo czasu w kuchni. Prawda jest jednak taka, że tak samo jak Wy, poza blogiem mam dużo obowiązków i na dłuższe pichcenie mogę sobie pozwolić jedynie w weekendy. 
Wiem, jak to jest wrócić wieczorem z pracy i nie mieć ochoty już na nic, też czasem nie chce mi się gotować obiadu. Nie lubię jednak stołować się \”na mieście\”, bo kebab to według mnie nie obiad. Zdarza mi się skusić na danie mrożone, ale ich smak zawsze pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj więc, mimo zmęczenia i tak wchodzę do kuchni i zabieram się za gotowanie. 

Sięgam wtedy po szybkie przepisy, na które nie muszę poświęcić więcej niż 30 minut. Może to być gulasz warzywny z ryżem lub jajkiem sadzonym, szybkie placuszki, ale bardzo często przygotowuje wtedy danie z makaronu. Wiele sosów można zrobić nawet w czasie gotowania długich nitek, choćby pesto bazyliowe lub sos tuńczykowy. Zazwyczaj obiad przygotowuję od razu na dwa dni, bo prawda jest taka, że ugotowanie 4 porcji zajmuje tyle samo czasu co 2, a większość potraw można spokojnie przechować w pojemniku do dnia następnego.  

szybki obiad makaron z kozim serem
Świetnym przykładem takiego szybkiego obiadu jest makaron z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Przepis pochodzi z książki \”Gotowanie po włosku w 20 minut\” Gino D\’Acampo. Książkę otrzymałam od wydawnictwa Bruda Książki z prośbą przygotowania recenzji, ale w pierwszej kolejności postanowiłam wypróbować kilka prezentowanych w niej receptur. 
Makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi jest bardzo podobny do dań, które sama wymyślam, gdy nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni. Nieskomplikowany, ale pełen aromatu sos z oliwy, czosnku i pomidorków zrobicie w czasie gotowania makaronu. Kozi ser wystarczy pokruszyć do gorących tagliatelle, delikatnie się roztopi nadając daniu swojego charakterystycznego smaku. Po prostu palce lizać! Ja zdecydowanie wolę spędzić 20-30 minut w kuchni, aby cieszyć się takimi potrawami, niż zjeść coś kupnego. Uważam, że to właśnie dzięki opieraniu swojej diety na domowych posiłkach jestem zdrowa i w dobrej formie. 

tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego
  • 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 150 g twardego koziego sera (można zastąpić serem feta)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • garść listków bazylii, drobno pokrojonych + kilka do dekoracji
  • 8 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe i smaż delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw.
  2. Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente. Świeży makaron wystarczy gotować od 3 do 6 minut (sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz suszonego, zajmie Ci to ok. 10 minut.
  3. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. 
  4. Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii i podawaj od razu. Gino proponuje do tej potrawy szklankę zimnego piwa. Według mnie lepiej pasuje wino, ale z uwagi na ciążę i tak zadowoliłam się szklanką wody 😉
Życzę Wam smacznego!

obiad po wlosku w 20 minut

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy