Recenzja książki „The Lebanese Kitchen” Salma Hage

przez admin
Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage

Dzień dobry,
Mam nadzieję, że mieliście udane Święta Wielkanocne 🙂 Dziś przygotowałam dla Was recenzję książki \”The Lebanese Kitchen\” Salmy Hage – przepięknie wydanego przewodnika po tradycyjnej, domowej kuchni libańskiej. Jeżeli smakuje Wam hummus, tabbouli oraz kibbeh i pociągają bliskowschodnie klimaty, ta pozycja powinna Was zainteresować.

To ponad 3 kilogramowe tomisko to coś więcej niż zwyczajna książka kucharska – z ponad 500 przepisami przypomina mi bardziej encyklopedię. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej. Wyobraźcie sobie – nawet gotując codziennie jedno danie z tej książki nie jestem w stanie w ciągu roku wypróbować ich wszystkich!

Jak dotąd jest to również najpiękniej wydana pozycja w całej mojej biblioteczce. Zatem zapraszam Was na recenzję książki!

Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage

\”The Lebanese Kitchen\” to książka o kuchni domowej, składającej się z potraw prostych, sezonowych, a przede wszystkich przepełnionych miłością, przygotowanych z myślą o rodzinie i przyjaciołach.

Jej autorka, Salma Hage, dorastała w licznej rodzinie na północy Libanu. Jako najstarsza z 12 rodzeństwa, wcześnie zaczęła pomagać w kuchni i sztuki gotowania nauczyła się od najlepszych możliwych nauczycielek – swojej mamy, babci i teściowej. W latach 60. wyemigrowała do Londynu, zaczęła zajmować się gotowaniem profesjonalnie, by w końcu zostać szefem kuchni w dużej firmie cateringowej. I choć na co dzień musi sprostać gustom Brytyjczykom, w domu nadal przygotowuje potrawy według tradycyjnych przepisów, które przywiozła z domu.

Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage

W \”The Lebanese Kitchen\” zamieściła ich aż 500! Zbiór receptur jest kompletny – od podstawowych przepisów na libańskie mieszanki przypraw, sosy i ciasto, poprzez mezze, sałatki, zupy, dania rybne, mięsne i warzywne, aż po chleby, ciasta, desery, napoje i przetwory. W ostatnim rozdziale książki Salma zaprosiła znanych libańskich szefów kuchni i blogerów, aby podzielili się swoimi przepisami. Po prostu \”ful pakiet\”!

Popularne potrawy znajdziecie często nawet w kilku wariantach, np. falafele tradycyjne, z marchewką i z cukinią, tabbouli klasyczne i zimowe, a także 8 wersji hummusu. Jednak najciekawsze jest zgłębianie tajników domowej kuchni libańskiej i odkrywanie jej nieznanego oblicza.

Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage

Przepisy zostały opisane w przejrzysty sposób, ilości składników podano w gramach (obok \”cupsów\”) lub miarach kuchennych, temperaturę w stopniach Celsjusza, więc nie trzeba nic przeliczać. Niestety zdjęcia potraw umieszczono tylko przy niektórych recepturach, za to są one bardzo klimatyczne i niezwykle apetyczne. Dodatkowo, na stronie internetowej książki możecie obejrzeć filmy, na których Salma prezentuje wybrane przepisy. Nie jesteście pewni jak uformować ciasteczka ma\’mool – nie ma problemu, wszystko zobaczycie na filmie 🙂

Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage

Jak już wspominałam, \”The Lebanese Kitchen\” została przepięknie wydana. Każda jej strona cieszy oko dopracowanymi detalami graficznymi utrzymanymi w czerwono-zielonej kolorystyce flagi Libanu oraz orientalnej stylistyce. Książka ma grubą okładkę, została porządnie zszyta (co jest szczególnie istotne przy tak grubym tomie), posiada dwie materiałowe zakładki (a jakże – w kolorze czerwonym i zielonym). Napisany przez Maureen Abood wstęp na temat autorki oraz kuchni libańskiej opatrzony jest zdjęciami z lokalnego targu oraz pięknych krajobrazów. Oczywiście największe wrażenie robi na mnie ząbkowany bok książki, może jest nie do końca praktyczny, ale z pewnością wyróżnia tę pozycję od wszystkich pozostałych.

Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage

Niestety książka nie została wydana w języku polskim. Ale jej wersja angielska jest dostępny w kilku polskich księgarniach, więc powinniście ją dostać bez problemu.

Plusy:

  • kompletna książka o libańskiej kuchni
  • przepisy zarówno popularne, jak i te mniej znane
  • przejrzysty opis receptur
  • pięknie, starannie wydana 
  • bardzo apetyczne zdjęcia

Minusy:

  • jej rozmiary – trudno ją przeglądać do poduszki i znaleźć na nią miejsce w kuchni, gdy z niej gotujemy
  • brakuje mi wstępów od autorki przed przepisami, lubię sobie poczytać o poszczególnych potrawach
  • książka nie została wydana po polsku
Recenzja książki The Lebanese Kitchen Salma Hage


The Lebanese Kitchen, Salma Hage
Wydawnictwo Phaidon
Oprawa twarda, 512 stron
2012

Cena: 150-170 zł

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Przepisy z książki:

Gołąbki w liściach winogron
Falafele z marchewką


Podobne wpisy